Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Értük, velük – vidám életmódváltó családi nap a Vöröskereszttel

dátum2017. július 14.

Minőségi, közösen eltöltött órák, sok mozgással, maradandó élményekkel és tudással – helyi hátrányos helyzetű családok kikapcsolódását, rekreációját és hosszú távú épülését szolgálta a vöröskeresztesek családi napja Hajdúszoboszlón.


Értük, velük (fotó: Bertli Zoltán)

 

Egészséges életmódra nevelés ételkóstolókkal, szűrésekkel, tájékoztatókkal, gyorstalpaló elsősegélynyújtás, sportversenyek, totó, sok nevetés és élmény: mindezt belecsomagolták egy nap programjaiba a Magyar Vöröskereszt hajdúszoboszlói alapszervezetének – Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ Alapszervezetének – tagjai és a területi szervezet munkatársai. Azokért a családokért tették, amelyek olyan súlyos hátrányokkal élnek, hogy nem tudnak áldozni szabadidős programokra; sokuknak el kell dönteniük, hogy az alacsony családi bevételből a számlákat fizetik ki, vagy élelmiszert vesznek. Ezekben a családokban a nélkülözés, a közösen eltöltött építő hatású idő hiánya további hátrányokat idéz elő a gyermekek fejlődésében, a család kommunikációjában. Negatív hatással van az egészségi, lelki állapotra, téves életmódhoz vezet. Ezt ellensúlyozta indirekt módon a nap, amelyet a Magyar Vöröskereszt Szociális Alap című 2017-es pályázatának D komponensében elnyert támogatás segítségével valósítottak meg a tagok és a munkatársak, akiknek jó része szociális szakember volt. A komplex programon szociális és pedagógiai módszereket alkalmaztak, és minden lehetőséget kihasználtak az információ-átadásra.

 

Látványosan, mozgalmasan, együtt

 

2017. június 24-én 60-an gyűltek össze – szülők és gyermekek – Hajdúszoboszlón a Kossuth utcai tornateremben. Szó szerint a Vöröskereszt hangolta össze a résztvevőket: a programnyitó flashmobban vörös keresztet jelenítettek meg a résztvevők, piros ruhában egyenlőszárú kereszt alakba csoportosultak. Félóra torna következett ezután, majd négy csapatba rendeződtek a résztvevők, és körbejárták az egészséges életmód témáira irányuló standokat. A vízfogyasztás fontosságáról tájékozódtak az 1. állomáson. A második az egészséges táplálkozásról adott elméleti és ízletes gyakorlati ismereteket, hiszen „szemléltetésül” salátákat, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű, magvas kenyereket kóstoltak itt kicsik és nagyok. A következő helyen az újraélesztést, és néhány fontos elméleti és gyakorlati elsősegélynyújtó ismeretet tanultak meg, hogy tudják, mi a teendő, ha eszméletét veszti egy ember, ha különböző fokú égési sérültön kell segíteni, vagy ha félrenyel valaki. Az utolsó megálló a szűrővizsgálatoké volt. Itt a vérnyomás, testsúly- és testzsír-vizsgálatoknál is észnél kellett lenniük a csapattagoknak, mert értékes információkat kaptak a vizsgáló szakemberektől. Ezekről a tudnivalókról is számot kellett adniuk abban a tesztben, amit ebéd után töltöttek ki. Minden állomásnál lelkesek, érdeklődőek voltak a szülők és a gyerekek, sokat kérdeztek, és elmesélték tapasztalataikat.

A délelőtti órákban a gyermekek kipróbálták a ping-pongozást, a csocsóasztalt, ugrálóköteleztek, megismerkedtek edzőgépekkel (hasizom-erősítő paddal, step-paddal, elliptikus trénerrel, és más eszközökkel). Játszottak a pályázati pénzből vásárolt tollassal, bumeránggal.

A meghívott családoknak az is nagy segítség volt, hogy ezen a napon nem volt gondjuk az ebédre. Délben a ’Szociális Szolgáltató’ éttermében kiadós adag csirkehúst és rizibizit kapott mindenki, melyet az egyik támogatónak (az Enter Center tulajdonosának, Tóth Lászlónak köszönhetően féláron, adagonként 500 forintért, vehettek meg a szervező vöröskeresztesek. A másik segítő, a Süti Bt. vezetője, Varga Csaba az egészséges pékárukat adományozta.

 

Eredmény: 100%

 

Dicsérte a családokat és a szervezőket, hogy a délelőtt átadott információkra épülő tesztet szinte minden csapat hibátlanul megoldotta. A kérdőív tükrözi a pályázati informatív céljainak megvalósulását is. A mozgásra, a minőségi közösségi élményre, és a lelki egészségre irányuló programelemek és módszerek eredményét a családok aktivitása és a hangulat igazolta. Délután sorversenyen mérkőztek meg a csapatok. Vicces, átmozgató, koordinációt fejlesztő feladatokat kellett párban teljesíteni. Kötélhúzás zárta a megméretést: ez vált a nap fénypontjává. A két csapat versenye után a legfiatalabbak azt javasolták, hogy versenyezzenek kötélhúzásban gyerekek és a felnőttek. Nevetés, kacagás kísérte a komoly erőlködést, melynek végén a gyerekek nyertek.
Ahogy nyílt, úgy zárult a nap; összehangolásként közösen zumbáztak kicsik és nagyok.

Vidám, szeretettel teli hangulatban tértek haza a családok. Elméleti, gyakorlati ismeretekkel gyarapodtak az egészséges életmódról, megismertek otthon is végezhető egyszerű és egészséges egyéni és közös mozgásformákat, mintát kaptak a szabad idő minőségi, családias eltöltésére.
A családi nap nyitórendezvénye volt a „Mozogj velünk, és hozd az edzőcipődet!” című, egész éves programsorozatnak, amely a tervek szerint a hátrányos szocio-kulturális családokban nevelkedő fiatalok egészségnevelését szolgálja hosszú távon.

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »