Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Eszükbe jutottak a régi véradások

dátum2013. június 18.

Nosztalgia és jó hangulat: a Véradás világnapján sokszoros véradók nosztalgiáztak, a fiatalok is értették a ’retrót’.

 

- Amíg egészséges vagyok, el kell jönnöm vért adni - Krimin Zoltán (fotó: Gyarmati Gábor)

 

A sorkatonaságot juttatja eszembe a retro véradás, hiszen annak idején a szolgálat alatt adtak először vért a fiatalemberek – mondta Dr. Uzonyi Attila rendőrezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság kapitányságvezetője a Véradás világnapján június 14-én a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének és a Debreceni Regionális Vérellátó Szolgálatnak a Retro véradásán. Nyilvános köszöntéssel, kolbásszal, sörrel és ajándékokkal fejezték ki tiszteletüket a donoroknak a szervezők ezen a napon.

 

Semmivel sem pótolható

 

– Miért hősök a véradók? Életmentők, akik névtelenül, segítőszándékkal adnak vért a 20. század eleje óta; azután, hogy beazonosították a vércsoportokat, és biztonsággal adhatott vért egyik ember a másiknak. E felfedezéshez köthető a világnap, amelyet 2004-től ünneplünk június 14-én, Karl Landsteiner születésnapján – mondta Ujvárosy Andrásné megyei igazgató a rendezvény sajtótájékoztatóján. Mint hangsúlyozta, a vér jelenleg semmivel sem pótolható, s évente 400 ezer egység vérre, vérkészítményre van szükség hazánkban, mely közel félmillió donor véradományából adódik össze.

 

A Magyar Vöröskereszt 1939-től szervez véradásokat - Ujvárosy Andrásné

 

– Hajdú-Bihar megyében hetente 470 egység vérnek kell összegyűlnie ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás biztonságos legyen. Ebben a félévben egy picivel, 300 egységgel kevesebben adtak vért a tervezetnél, ezt rendkívüli véradásokkal pótoljuk. Az volna az ideális – egyúttal a véradószervezés célja –, hogy a lakók 5 százaléka adjon vért – hangsúlyozta Szatmári Margit, a Vöröskereszt megyei véradószervező koordinátora.

– A Magyar Vöröskereszt 74 éves tapasztalattal vesz részt az önkéntes és térítésmentes véradások megszervezésében, hiszen 1939-től folyamatosan és kiemelten foglalkozik ezzel a nemes üggyel. A véradásokat az Országos Vérellátó Szolgálattal megkötött Együttműködési Szerződés alapján szervezzük. A véradónapokat donortoborzó tervek alapján, a heti egyenletes vérellátás figyelembevételével ütemezzük. Erős hátteret ad ehhez a nagy múltunk, hiszen idén 150 éves a nemzetközi, 132 éves a Magyar Vöröskereszt, s a Hajdú-Bihar megyei szervezet 130 évre tekinthet vissza – mondta a megyei igazgató.

 

Régen és most: közösségi élmény volt

 

– Korunk miatt örömmel fogadjuk a mai programot. Régebben ilyen volt egy véradás: sör, kolbász, jó hangulat kísérte – mondta Balhási László 77-szeres véradó, és Bodnár László hétszeres donor. Visszaemlékeztek arra, hogy a 70-es, 80-as években a gyárban szervezett véradásokra a ’fél műszak’ elment: – Ettünk-ittunk, szórakoztunk, közösségi élmény volt ez a program.

 

- Régen minden véradás ilyen volt – Bodnár László és Balhási László

 

– Háziorvos édesapám és védőnő édesanyám mellett természetes kötelezettségnek éreztem, hogy rendszeresen vért adjak. A családban mindig erős volt a társadalmi felelősségtudat – válaszolta érdeklődésünkre Dr. Uzonyi Attila rendőrezredes, aki idén a világnapi retro véradás „arca” volt. Mint elmondta, a rendőrségen a véradások előtt mindig 45-50 percet kötetlenül beszélgetnek beosztottjaival. Ennek egyik célja, hogy motiválja a donorságra a társait, hiszen mindannyian láthatják, hogy rendszeresen vért ad a kapitányságvezető. Másrészt ezúton közösségépítő hatása van a véradásnak, hasonlóan a közös sportoláshoz.

 

Dr. Uzonyi Attila ezredes, debreceni rendőrkapitány véradás közben

 

– Amíg egészséges vagyok, el kell jönnöm vért adni, mert sok embernek tudok így segíteni. Szerencsére nem félek a tűtől, a véradástól – tudtuk meg Krimin Zoltántól. A fiatalember több, mint hússzor adott vért. – Úgy képzelem el a régi véradásokat, mint ezt a mait. Érdekes, sokkal többen vannak, mint gondoltam – jegyezte meg. 
Reggel 7.30 és este 19.30 között 148-an adtak vért, közülük, 18-an életükben először.

 

Egészséges véradás

 

A megszólalók mindegyikét megkérdeztük, hogy érzi magát véradás után. Legtöbbjüket kellemesen felfrissíti a véradás, egy-két donor jegyezte meg, hogy ugyanúgy érzi magát, mint előtte. S mind hozzáfűzték, jó érzés adni, jót tenni.
– Talán érdemes hozzáfűzni az elhangzottakhoz, hogy – miként arról egy véradásról szóló szakmai cikk beszámol –, a véradásnak valóban lehet egészséges hatása: a stocholmi Karolinska intézet kutatói a közelmúltban megállapították, hogy a „rendszeres véradók körében alacsonyabb a rákbetegség és az amiatti halálozás aránya, mint a nem-véradók között” – ismertette a viszonylag friss eredményt Ujvárosy Andrásné.  

 

A világnapi retro véradáson 148-an adtak vért - köszönjük!

 

Fotók: Gyarmati Gábor

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »