Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Igen is, van önzetlenség, van még emberség!

dátum2020. január 2.

Kiemelkedően magas véradásszámú nőket is kitüntettek idén a Magyar Vöröskereszt központi véradóünnepségén és a Hajdú-Bihar megyei rendezvényeken – összefoglaló a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradóünnepségeiről

Álmom volt évek óta, hogy elérjem a 100. véradásszámot – mondta boldogan Soós Mária, aki 100-szoros jubiláló véradóként vett át kitüntetését a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének véradóünnepségén a DMK Belvárosi Közösségi Házának Pódiumtermében. Soós Mária az egyetlen nődonor volt, aki elérte a 100. véradást. Ez nem csak idén, nem csak megyénkben, hanem általánosan értve is óriási eredmény, mivel a hölgyek kevesebbszer adhatnak vért, és több egészségügyi helyzet adódik életükben, amikor szüneteltetniük kell a véradást. A létavértesi donorhölgy két évvel ezelőtt, amikor 92-szeres véradó volt, megkapta a Magyar Vöröskereszt Pro Vita Díját.
 
Élvonalban a véradásért

Kiss Ilona Andrea az országos ünnepségen
 
Ezt a díjat idén is egy kiemelkedően magas véradásszámú hölgy kaphatta meg megyénkben, Tar Jánosné 87-szeres véradó. Fiatalon alig várta, hogy betöltse a 18. életévét és vért adhasson. Munkahelyi, később lakossági véradásokra járt, amikor csak lehetősége volt rá. Idén betölti a véradás korhatárát, a 65. életévet. Az egész életen át való önzetlen, áldozatkész véradói életformát elismerő, Pro Vita Díjat november 27-én, a magyar véradók napján vehette át Budapesten, a Magyar Vöröskereszt központi ünnepségén a Gerbeaud Kávéházban. Hajdú-Bihar megyébe többen értékes elismeréssel tértek haza: másodszor érdemelte ki a Véradóbarát Munkahely címet a Földgázszállító Zrt. Kelet-Magyarországi Régió Hajdúszoboszlói Telephelye. Ez év szeptemberében 50-edszer szerveztek véradást a munkahelyen, ahol nem csak elengedik a munkatársakat vért adni, hanem sokszor jutalmazzák is a donorok áldozatos tettét. 2017-től évi 5 alkalommal adnak helyet véradásnak. Polgár városa híres a Vámpírok éjszakájáról, sok más között ez is Kiss Ilona Andrea véradószervezőhöz köthető, aki 1994 óta vesz részt aktívan és lelkiismeretesen a véradómozgalomban. Támogatói Oklevelet kapott az ügy rendszeres, sokoldalú, hatásos kommunikálásáért a Balmazújvárosi Televízió. Ezüst Emlékéremmel tüntették ki szolgálatáért. Elismerő Oklevél Véradásszervezést Támogató Egészségügyi Dolgozónak kitüntetést kapott Dr. Bohaty  Ilona Mária, aki több, mint 10 éve igazgató főorvosa a Debreceni Regionális Vérellátó Központnak.

31 éves ünnep

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27. a véradók napja hazánkban emlékére annak, hogy 1954-ben ezen a napon adományoztak először kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Novemberben ezért országszerte véradóünnepségeken adták át a kitüntetéseket a Vöröskereszt területi szervezetei. 2019-ben Hajdú-Bihar megyében összesen 1485 véradót tüntettek ki. Idén szép számmal köszönthettek 100- és az afeletti véradásszámú jubilálót megyénkben (egy 160-szoros, két 130-szoros, egy 120-szoros, kilenc 110-szeres és tíz 100-szoros véradót tüntethettek ki a Vöröskereszt területein).

Az ünnepségek sorát Balmazújváros nyitotta, november 2-án tartotta meg a Véradóbált a területi szervezet a 48-as Olvasó Népkörben. Összesen 61 kitüntettetett hívtak meg a szervezők, köztük a legmagasabb számú,100-szoros donorokat: Jánosi Lászlót és Pál Istvánt. Fellépett a műsor nyitányaként a Karinkó Népzenei együttes, a műsor zárásaként pedig a Nagyszíki Néptánc együttes. A vendégeket Dr. Orcsik István területi elnök és Hegedűs Péter polgármester is köszöntötte, az ünnepi beszédet Ujvárosy Andrásné mondta.

Szokatlanul sok magas véradásszámú donor – Hajdúszoboszló

A megye legmagasabb véradásszámú donorját, Pap László, 160-szoros véradásért Hajdúszoboszlón tüntették ki november 23-án a Karikás Étteremben. Meghívást kapott a terület 140 kitüntetettje, és több, mint fele elfogadta azt. Velük, a hozzátartozókkal, szervezőkkel együtt 158 fő töltötte meg a termet. Nyéki István területi elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Lakatos Zoltán megyei elnök tolmácsolta a Megyei Vezetőség üdvözletét. Ünnepi beszéd tartására Czeglédi Gyula polgármestert kérték fel, de sajnos megbetegedett, ezért Majoros Petronella társadalmi kapcsolatokért felelős alpolgármester mondta az ünnepi beszédet.


Papp László 160-szoros véradásért kapott kitüntetést
 
A kitüntetések átadása közben háromszor tartottak szünetet. Kerekes Anna Krisztina a Hőgyes Endre Gimnázium 9. e. osztályos tanulója musical részleteteket énekelt, Szejcsi Laura 10. b. osztályos tanuló  egy vidám prózai darabot adott elő.

A terület idei ünnepség kuriózuma, hogy viszonylag sokan vehettek át elismerést 75 vagy afeletti véradásszámért. A legmagasabb fokozatok: öt donor 90-szeres, egy 100-szoros, kettő 110-szeres, egy 160-szoros. Az elismeréseket Ujvárosy Andrásné, Dr Lakatos Zoltán, Majoros Petronella és Nyéki István adta át. Minden kitüntetett kapott ajándékot, a két 110-szeres véradó emlékplakettet is – mert koruknál fogva nem adhatnak többször vért. Az ünnepség végén az Ambrózia hastáncosok mutatták be új koreográfiájukat, majd vacsora következett. A hangulatról a Tűzvirág zenekar gondoskodott. Rengeteg tombolanyereményt sorsoltak ki idén is, 600 tombolát vettek meg a résztvevők.

Ne csak családtagjának adjon! – Debrecen

A megye 2. legmagasabb véradásszámú ünnepeltje Komlósi István. Ő a Debrecen Területi Szervezet véradóünnepségén, november 26-án vette át kitüntetését a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házának Pódiumtermében. A vámospércsi úr életét is meghatározta a véradás: 18 éves korától donor. Azt vallotta mindig, és azt tanácsolja másoknak, hogy adjanak vért. Ne csak az mozdítsa meg őket, ha a családtagjuk beteg. Másoknak is szükségük van rá. – Meghatott, amikor úgy adtam vért, hogy tudtam, ki kapja: egy égési sérüléseket elszenvedő fiúnak, környékbeli településeken élő beteg gyermekeknek, baleset túlélőinek – sorolta. Ameddig tudok, adok – fűzte hozzá. Ezt a rendezvényen résztvevő donoroktól lépten-nyomon hallható volt.


Komlósi István 130-szoros véradó (Fotó: Gyarmati Gábor)
 
Debrecenben két fiatal tehetség, Kuczmog Klaudia, Antoni Norbert, a debreceni Csokonai Színház két énekművésze, ajándékozta meg ismert operett-részletekkel az ünnepelteket. Az ünnepségre a 25. és afeletti kerek véradásszámú donorokat hívták meg – 300 véradót –, hogy átadják nekik a Magyar Vöröskereszt elismerő dokumentumait. Idén hat 100-szoros vagy afeletti véradásért járó kitüntetést adhatott át a terület. Egy év alatt hárman is túlléptek a 100., ketten a 110. véradásukon. A legmagasabb szintű kitüntetést 130-szoros véradásért vehette át Komlósi István.
 

Soós Mária 100-szoros véradásért jubilál (Fotó: Gy. G.)
 
Soós Mária – mint már kitértünk rá – unicum, hiszen nőként sikerült 100-szor vért adnia. 1974-ben kezdte el a véradást 18 évesen Debrecenben, akkori munkahelyén, a Barneválban. Álma teljesült, 2019 őszére már a 300. emberen segíthetett ily’ módon. Különös, éppen a 100. véradás után két komolyabb betegsége lett, ami kizárja a további véradásból. – Adhattam vért közvetlenül egy beteg kisgyermeknek. Ő feküdt az egyik ágyon, én a másikon, régen, amikor még ebben a formában is lehetett segíteni. Nagyon jó érzés volt, de minden alkalommal meghatott az is, ha visszajelzés érkezett hozzám arról, hogy felhasználták a véremet, sikerült segíteni valakin – mondta el érdeklődésünkre azt, amire szívesen emlékezni fog ezután is.
 
Ünnepi torta a donorok tiszteletére
 
A rendezvény a műsorral indult, majd a véradókat Dr. Kiss Sándor, DMJV Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke, Dr. Lakatos Zoltán, a Magyar Vöröskereszt HBM-i Szervezetének elnöke köszöntötte. A kitüntetések átadása alatt az elmúlt évek ünnepségeit, kitüntetettjeit ábrázoló fotósorozatot vetítettek  a színpad hátterében. A programot állófogadás zárta, amelynek fénypontja egy háromemeletes, vöröskeresztes diótorta volt. A fogadáson azonban az ízeknél, a jó falatoknál is jobban esett, hogy a kitüntetettek nagyon jól érezték magukat, beszélgettek, és érezték a szervezők, jelenlévők megbecsülését.
A 10-szeres és 20-szoros véradók – ahogy az szokás – postai úton kapták meg az elismerő oklevelet. Velük együtt a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete 609 jubiláló véradót ismert el ebben az évben.
 
 
Generációk találkozója is: Berettyóújfalu
 
Berettyóújfaluban immár hagyomány, hogy a BSZC Bessenyei György Szakgimnázium növendékei – akik vendéglátó szakosok – segítenek a rendezvényen: 2019. november 29-én a Járási hivatal, Fráter László termében 15 diák vett részt a helyszín berendezésében, a díszítésben, a terítésben, majd a vacsora tálalásában, felszolgálásában.
 
A berettyóújfalui területen idén 154 kitüntettet hívtak meg, közel 90-en tudtak eljönni a programra. Az év legmagasabb számú kitüntetettje a 100-szoros véradó Szabó Mihály, aki Komádióból érkezett.
Köszöntőt Dr. Lakatos Zoltán megyei elnök és Dr. Korcsmáros Ferenc területi elnök mondott, majd a donorokat változatos műsorral ünnepelték: zeneiskolások előadása, néptánc, vers-szavalás, hastánc követte egymást. A kitüntetések átadása utáni vacsorát is zene kísérte.
Pezsgős pohárköszöntővel indult a vendéglátás. Sajttal, sonkával töltött sertésszelet, burgonya, csalamádé került az asztalra, majd édes, sütemény, üdítő követte.  
 
Hölgyet ünnepelt legnagyobb véradásszámért Görbeháza
 
Jubiláló véradóit minden évben külön ünnepségen köszönti a – Hajdúnánás területéhez tartozó –Görbeháza. A község önkormányzatának házasságkötő termében 2019. november 29-én megható verssel indult a program, Polonkai Zoltánné szavalt. Giricz Béla Lászlóné Görbeháza polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A Gólyafészek Óvoda Süni csoportja lelket melengető műsorával folytatódott az előadás-sorozat, mely után Ujvárosy Andrásné a Magyar Vöröskereszt Hajdú Bihar megyei igazgatója osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A Csipkebokor dalkör vidám hangulatú műsorát Dr. Antal László a Vöröskereszt görbeházai titkárának 2019. évi beszámolója követte. A jubiláló véradóknak, Forgóné Bónis Katalin a Vöröskereszt görbeházai elnöke, Giricz Béla Lászlóné, Ujvárosy Andrásné, Horváth Ildikó Rita a Hajdúnánási Vöröskereszt területi vezetője és Dr. Antal László adták át az elismeréseket. Kilenc jubiláló donort köszöntöttek. A legmagasabb véradásszámért Görbeházán hölgy vette át kitüntetését, Bárdosné Czaga Ilona 50-szeres véradó.

Cél: tudatni tettük társadalmi rangját
 
Hajdúnánáson a Közös Önkormányzati teremben gyűltek össze az ünnepeltek idén, november 30-án. Összesen 69 donort köszöntöttek, köztük Pénzes Sándort, aki 2019-ben elérte a 130. véradását.
A véradókat köszöntötte és érdemeiket, tettük fontosságát méltatta: Dr. Csiszár Imre, alpogármester, Oláh Miklós területi elnök és Ujvárosy Andrásné megyei igazgató. Fuvolajáték tette teljessé az ünnepi hangulatot: Kecskés Emese játszott a vendégeknek.
A kitüntetések átadását változatos hidegtál-ételekkel állófogadás követte.
 
Hajdúnánás területén nem csak Görbeházán, hanem Polgáron és Hajdúdorogon is külön ünnepségen adta át a kitüntetéseket a Vöröskereszt területi szervezete. Sok éves hagyomány ez, a donorok és az önkormányzat is szívesen fogadja, ha ebben a formában emlékeznek meg a véradók tettének fontosságáról, és hívják fel a figyelmet a helyi ünnepeltekre.
 
Polgáron december 3-án hívták meg a 19 kitüntetettet a Polgármesteri Hivatalba a Vöröskereszt területi és helyi szervezetei. Tóth József polgármester mondott ünnepi köszöntője, majd Oláh Miklós beszéde fejezte ki a jelenlévőknek tettük társadalmi rangját, a véradók pótolhatatlan és nemes voltát. Köszöntötték és elismerték a település önkénteseit is. A résztvevők egy alkalomhoz illő verset hallgattak meg, majd állófogadás következett az önkéntesek által készített szendvicsekkel, süteményekkel.  Polgár legmagasabb véradásszámú donorja Kovács Sándor, aki 120-szoros véradó. Itt él és szolgál Kiss Ilona is, akit – mint már írtuk – Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékéremmel tüntetett ki a Magyar Vöröskereszt az Országos véradóünnepségen.
 
Hajdúdorogon az év utolsó képviselőtestületi ülésén adják át sok esztendeje a kitüntetéseket. 2019-ben is megtartották ezt a hagyományt, és december 12-én a Polgármesteri Hivatalban tartott alkalmon köszöntötték a településen élő 22 jubiláló véradót, a legmagasabb 90-szeres Orosz Lászlóval együtt.
 
Szívhez szóló beszéd, műsor, finom falatok, jó hangulat
 
Püspökladányban 2019. december 10-én a Dorogi Márton Művelődési Központba invitálta kitüntetettjeit a területi szervezet. Összesen 156 véradó jubilált idén, köztük 110-szeres véradásért Szolnoki Mihály.
A véradóünnepségen Tóth Lajos polgármester mondott ünnepi beszédet.
Protokollvendégek is szép számmal eljöttek, hogy kifejezzék elismerésüket a mindennapok csendes hőseinek, a véradóknak. Itt volt Vadász Ferenc Attila Püspökladány Város alpolgármestere, Varga Zoltán Püspökladány Város képviselője, a Magyar Vöröskereszt  területi elnök Dr. Rákosi Endre és a területi vezetőség tagjai.
Az ünnepi beszéd után szívhez szóló verset szavalt Marosi Tímea a helyi középiskola végzős diákja. A véradásokért járó kitüntetéseket, emléklapokat és ajándékokat Tóth Lajos polgármester, Ujvárosy Andrásné megyei igazgató, Dr. Rákosi Endre területi elnök és Demeter Árpádné területi vezetőségi tag adta át.
Az ünnepség ideje alatt Baranyai Nikolett zenés műsorral szórakoztatta a megjelenteket mint a Zene a Fiatalokért Egyesület és a Black Rose Project fiatal énekese. Az ünnepség végén az Aulában vacsorával várták a vendégeket.
 
Tűzijátékos torta
 
December 2-án tartotta ünnepségét Hajdúböszörmény területe. Sőrés István alpolgármester, Ujvárosy Andrásné megyei igazgató és Dr. Lakatos Zoltán megyei elnök köszöntötte a vendégeket. Dr. Lakatos Zoltán megköszönte a véradóknak, hogy önzetlen tettükkel segítik embertársaikat, majd hangsúlyozta, hogy a hajdúböszörményi polgárok jó példával járnak elől a véradásban. Sőrés István beszédében kitért arra is, hogy a véradás milyen jótékony hatással van az egészségre.
Hajdúböszörményben és vonzáskörzetében 164 kitüntetettből 81 jött el a véradóünnepségre. Nívós műsorral fogadták őket: országos verseny nyerteseként is furulyázott Sánta Éva, a helyi zeneiskola növendéke, Molnár Kinga Aranyosi Ervin versét, a Véradók himnuszát szavalta el, majd a köszöntők után Balogh Renáta énekelt.  
A kitüntetések átadását fogadás követte, melyen részt vett a két 110-szeres véradó is, az idei év legmagasabb véradászszámú kitüntetettjei. Állófogadás zárta a programot, melyen a marhapörköltet, galuskát, finomságokat látványos és ízletes meglepetés, tűzijátékos véradó-torta követte.
 
Minden területen gondosan megválasztották az ünnepség időpontját. Ez sikeres is volt, hiszen a véradók többsége el tudott jönni az ünnepségre. Mások jelezték, hogy többműszakos munkájuk vagy külföldi tartózkodásuk miatt sajnos nem jelenhetnek meg személyesen. Ők a területi szervezet irodájában vették (és veszik) át az elismerés dokumentumait és ajándékukat.
 
Erzsike néninek – a Fertő Utcai Alapszervezet titkára
–köszönhető a csodás tombolaajándékok összegyűjtésében Hajdúszoboszlón.
Rá és alapszervezetére mindig számíthat Hajdúszoboszló területe.
 

 
 
 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »