Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Új elnök a Magyar Vöröskereszt élén

dátum2012. október 24.

Dr. Göndöcs Zsigmond a Magyar Vöröskereszt új elnöke. Így döntöttek a humanitárius szervezet XIII. Kongresszusának küldöttei Hajdúszoboszlón. A Hajdú-Bihar megyei szervezet vezetőségi tagjai közül hárman is rangos funkciót kaptak az országos vezetőségben. Oláh Miklóst a Magyar Vöröskereszt alelnökének választotta a testület, Dr. Orcsik István az Etikai Bizottság elnökeként második négyéves ciklust kezdheti meg. Szép Imre, megyei elnök az országos vezetőség póttagja lett. Habsburg György korábbi elnök két ciklus után köszönt le. A kétnapos eseményen a teljes társadalmi vezetőség tisztújítása megtörtént.

 

Oláh Miklós, Dr. Göndöcs Zsigmond, Bobrovics Ádám (fotó: Csordás Ádám)

 

Hajdúszoboszlón tartotta XIII. Kongresszusát a Magyar Vöröskereszt. Október 19-én ’Szabadság vére’ címmel, az 1956-os forradalom áldozataira emlékezve indult a kétnapos rendezvény. Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke köszöntötte az 1956-os forradalom debreceni vöröskeresztes hősnőjét, Péter Istvánné Sarkadi Ibolyát. A megemlékezést követően kezdődött el a Magyar Vöröskereszt XIII. Kongresszusának hivatalos programja. A humanitárius szervezet vezetőtestülete értékelte az elmúlt négy évet, majd elismeréseket adott át a kiemelkedő vöröskeresztes munkát végző önkénteseinek és munkatársainak.

 

Péntek Istvánné Sarkadi Ibolyát Habsburg György köszönti (fotó: Csordás Ádám)

 

Életmentő érdeméremmel tüntette ki a Magyar Vöröskereszt Rácz Anitát, a szervezet Hajdú-Bihar megyei ifjúsági elnökét, aki nyáron sikeresen élesztett újra egy embert a Magyar Vörösketeszt balatoni elsősegélynyújtójaként.

 

Rácz Anitát Életmentő Érdeméremmel tüntették ki (fotó: Csordás Ádám)

 

A kétnapos Kongresszus zárónapján, október 20-án választották meg - a vállalt két ciklus után - leköszönt Habsburg György utódját, a Magyar Vöröskereszt országos vezetőtestületének tagjait és tisztségviselőit is. A Magyar Vöröskereszt új elnökének elsöprő többséggel Dr. Göndöcs Zsigmondot választották meg, alelnöknek pedig Bobrovics Árpádot és Oláh Miklóst.

Az új elnök 1979 óta tagja a Magyar Vöröskeresztnek. Elsősorban az egészségügyhöz kötődő önkéntes tevékenységekben vállalt szerepet, majd 1994 és 1997 között a Vöröskereszt Országos Titkárság Életvédelmi Osztályát vezette. 2004-től a budapesti szervezet elnöke és az országos szervezet alelnöke volt. Jelenleg az Országos Mentőszolgálat műveleti és szervezési igazgatója.

„Elnökként célom lesz a Vöröskereszt mozgalom alapelveinek szigorú betartása mellett egy együttműködésre nyitott szervezet kialakítása, feladataink hatékony elvégzése, önkénteseink és hivatásos dolgozóink fokozott megbecsülése.”- mondta Dr. Göndöcs Zsigmond.

A Kongresszus második napján döntöttek a Magyar Vöröskereszt alapszabályának módosításáról és meghatározták a következő időszak irányelveit. Kardos István elmondta: „A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt irányelveihez igazodva, a Stratégia 2020-ban foglalt tervek alapján fog dolgozni a következő időszakban. Fő céljaink: segítségnyújtás katasztrófák idején, az egészséges és biztonságos élet elősegítése, a társadalmi összetartozás, az erőszakmentesség előmozdítása.”

Habsburg György elnöki mandátumának lejárta után sem szakítja meg a kapcsolatot a Magyar Vöröskereszttel. Önkéntesként tovább segíti a szervezet nemzetközi szerepvállalását.

Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

A képek Csordás Ádám felvételei.

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »