Vöröskereszt
Vöröskereszt

Karácsony a legnagyobb családi körben a karácsony szellemében

dátum2020. január 2.
A téli időszak a legnehezebb a hátrányos helyzetű családoknak, idős, beteg és egyedülálló embereknek, ezért őket minden évben segélycsomaggal, az ünnep ajándékaival, adományaival és szeretettel teli hangulatával ajándékozzuk meg. Arra törekedtünk 2019-ben is, hogy minél több nehéz körülmények között élő emberen, gyermeken segítsünk karácsony előtt Hajdú-Bihar megyében. Gyűjtésekkel indult a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Karácsonyi szeretetakciója, majd az adományosztásokkal zárult. Az adományosztásokat és/vagy ünnepségeket minden területen a helyi szükségletek és hagyományok szerint tartották a területi vezetők munkatársaikkal és önkéntesekkel: összefoglaló Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének a 2019-es Karácsonyi szeretetakciókról
 

 

(a fotó a debreceni gyermekkarácsonyon készült - készítette: Gyarmati Gábor)

„Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek”
 
Elsősorban olyan termékekre irányultak a gyűjtéseink, amelyekre a legnagyobb szükségük van a megyében élő hátrányos helyzetű embereknek: tartós élelmiszerre, tisztító és tisztálkodási szerekre. Mindez kiegészült a karácsony ízeivel, hangulatával és ajándékaival: szaloncukorral, édességekkel, játékokkal. Karácsonykor minden évben célunk, hogy a túlélésnél többet adjunk, és az ünnep szeretettel teli varázsos hangulatával is megajándékozzuk a rászorulóknak, ezért – ahol tehettük – karácsonyi ünnepségekkel kísértük az adományosztást.

Gyűjtések forgalmas helyszíneken
 
Egyedi hagyományunk a karácsonyi gyűjtés a Reál-üzletlánccal. Négy éves az akció – amelyet Ujvárosy Andrásné kezdeményezett –, s a kezdetektől jó kapcsolatot ápolunk a cég vezetőivel. 2019-ben összesen 15 üzletben hirdettünk élelmiszergyűjtést. Az akciót önkénteseink, munkatársaink mellett a Reál-üzletvezetők, munkatársak is szívügyüknek érzik.
„Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek” – Arany János Családi kör című verséből idézett mondattal kértük a vásárlók segítségét, hogy „a karácsony a legnagyobb családi körben, az ünnep szellemében teljen!”  Az akció időpontjait 2019-ben területenként a helyi adottságokhoz igazítva választottuk meg, de a legtöbb területen december 6-án és 7-én zajlott le a gyűjtés. Debrecenben november 29-30-án, Hajdúböszörményben november utolsó hétvégéje mellett december első hétvégéjén is gyűjtöttek önkénteseink és munkatársaink. A Berettyóújfalu területéhez tartozó Biharkeresztesen december 13-14-i hétvége volt a legígéretesebb időszak a gyűjtésre.
Ugyanúgy, mint az elmúlt években tartós élelmiszert; konzervet, étolajat, csokoládét, tartós tejet, tésztát, szaloncukrot, tisztító és tisztálkodási szereteket vártunk a segítő szándékú vásárlóktól.
Balmazújvároson 2019-ben is megnyitotta a Reál-gyűjtés idején a helyi Coop áruház a kapuit az akciónak, hasonlóan az elmúlt évekhez december 6-7-én.
 
Országos és helyi akciókhoz csatlakozva


(A fotó a Hajdúszoboszlói Tesco-gyűjtésen készült)
 
2019-ben is megtartotta a Magyar Vöröskereszt és a Tesco áruházlánc hagyományos, országos akcióját. December 6-án és 7-én négy nagyáruházban gyűjtöttek önkénteseink: a berettyóújfalui, a hajdúszoboszlói hipermarketben, és Debrecenben két helyen: a Kishegyesi úti és a Repülőtérnél működő Tesco Extrában.
Hajdúszoboszlón a vásárlók rekordot döntöttek, hogy a helyi rászorulók karácsonya szebb legyen: itt adakoztak legtöbbet az idei Tesco-akcióban (összesen 679 kg adományt tettek a kosarakba).
Az országos szintű MikulásGyár csomagjai folyamatosan érkeztek – és érkeznek az összesítés készítése alatt és után – a Magyar Posta gépjárművein Debrecenbe és a csomagokon megjelölt helyszínekre. Mindenütt ott osztják ki az ajándékokat, ahová az adományozó irányította és szánta.
A Debreceni Karitatív Testület gyűjtőakciójához 2019-ben is csatlakozott Debrecen Területi Szervezete. Idén szép, hangulatos, reprezentatív házikóban gyűjtöttek az önkéntesek és munkatársak december 16-án a város központjában, az Adventi Vásáron.
Az üzletekbe áruházakba kitelepült gyűjtéseken összesen közel 5 tonna adomány gyűlt össze.
 
Kincset érnek: nélkülözőkkel együttérző támogatók
 
November közepétől egymásnak adták a kilincset a rászorulók területi irodáinkban, több százan iratkoztak fel segélycsomagra. A segítségre szorulókról informálják szervezetinket az  önkormányzatok, társszervezetek is.
A gyűjtések csak egy részét képezik annak, amit adni tudunk, pótolhatatlan ebben az időszakban az, amit magánszemélyek, cégek nyújtanak. Nekik köszönhető sokszor, hogy teljesebbé tehetjük a csomagokat, és az ünnepségeken ajándékokkal, műsorokkal kedveskedhetünk a meghívottaknak.
2019-ben is többszáz családon segíthettünk liszttel, mert az Agrárgazdasági Kamara Magyarok Kenyere című programjában 4 tonna lisztet juttatott megyei szervezetünk közcélú feladataira.


Nem csak ajándékot, ünnepi hangulatot is kaptak a gyerekek Hajdúszoboszlón

Támogatta idén is a megye éves gyermekprogramjait Dr. Csordás Tibor, a debreceni Lézer Magánrendelő igazgatója. A felajánlott összeg felét minden év karácsonyi  gyermekprogramokat segíti, 2019-ben Hajdúszoboszló területi gyermekkarácsonyát tette vele széppé és teljessé.
2019-ben a Debreceni gyermekkarácsonyt két cég támogatásából valósíthatták meg munkatársaink: az OTG-Cement Kft. és a KKVJ Kft. segített.
 
Újító, vállalkozó kedvvel
 
Új gyűjtésbe vágott bele Hajdúböszörmény területe: Mikulás-napi adománygyűjtést tartottak önkénteseink és munkatársaink a Hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesülettel a város főterén 2019. 12. 4-én. Az akciót hagyományteremtő céllal rendezték meg.
A debreceni Rock Suli néhány éve vállalta, hogy növendékeinek adománygyűjtést hirdet december elején a Vöröskeresztnél jelentkező rászorulók javára. A civil iskola vezetője, Balogh Miklós Péter, idén és tavaly is megérdeklődte, mire van szükség, és a válasznak megfelelően tartós élelmiszer, édesség, tisztító- és tisztálkodási szerek és játékok gyűjtését hirdette meg az iskolában. Nem csak Debrecenben, a többi területen is kezdeményeztek akciókat fiatalok. Például, Hajdúnánáson a Berettyóújfalui SZC Csiha Győző Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulói már novembertől gyűjtöttek meleg ruhákat, gyermekjátékokat, plüssöket.

Jobb adni: adományosztások és ünnepek

A Magyar Vöröskereszt Balmazújváros Területi Szervezete 2019-ben is több célcsoportnak tartott és tart adományosztást. Gyerekkarácsonyát december 11-én a Vöröskereszt irodájában szervezte meg. Társasjátékot, édességet is tartalmazó csomagot kapott 50 gyermek, és hozzá használt mesekönyveket.

Tagdíjönrészből adomány

Hivatali karácsony címmel rendez idén különleges akciót a terület. December 13-án  a Polgármesteri Hivatalban 15 családot juttatott tartós élelmiszerből és édességekből álló csomaghoz. A rendezvény főszereplője a hivatalban működő alapszervezet, amelynek tagjai a tagdíjakból felhaszálható 60%-os részt ajánlották fel az adományok megvásárlására. A szervezet csatlakozott a Baki Közösségi Ház Nagycsaládosok Karácsonyának segélyakciójához: december 13-án. Az akciókban összegyűlt adományokból karácsonyi segélycsomagokat készített a szervezet, és azokat december 17-23. között osztja ki részben Balmazújvároson az irodában, részben kiviszi Tiszacsegére, Egyekre a terület vezetője és önkéntesei, és a hátrányos helyzetű családoknak adja át.

Berettyóújfalu területén kétnapos csomagosztást tartottak a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeknek, családoknak, időseknek december 16-án és 17-én a Területi Szervezet irodájában.
270 csomagot osztottak ki, az egyik nap gyerekeknek, nagycsaládosoknak, a másik napon időseknek. Az adomány java tartós élelmiszer. A gyerekek-szülők válogathatnak a játékokat is az alkalmon.
 
Először: moziba invitálták a gyerekeket


Gyermekkarácsony Debrecenben (Fotók: Gy. G.)
 
Meglepetések nagy mestere Debrecen Területi Szervezete: 2019-ben mozivetítésre invitált meg közel 200 hátrányos helyzetű alsó tagozatos gyermeket a területi szervezet. December 12-én a Debrecen Plázában a Jégvarázs című filmét nézték meg a gyerekek. A vetítés előtt a kicsik karácsonyi ajándékként játékokat kaptak, és hogy a mozizás teljes értékű legyen, nem maradt el az üdítő és a pattogatott kukorica sem. Hátrányos helyzetű nagycsaládoknak, egyedülálló, idős, beteg embereknek december 19-én tartott csomagosztást a szervezet.

December 12-én tartotta Gyermekkarácsonyát Hajdúböszörmény Területi Szervezete  –  a Debreceni Egyetem kihelyezett karának – a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar – Dísztermében. Tavaly nagy sikert aratott a program, ezért idén is hasonló módon rendezte meg a terület. Mintaértékű, ahogy az egyetemi hallgatók ifjúsági vöröskeresztesként közreműködtek a rendezvényen. A 100 fő rászoruló gyermek zenés játék, karácsonyi foglalkozásokon vett részt. A gyerekek készülődhettek e programokkal a saját karácsonyukra is, üdvözlőlapokat, kisebb ajándéktárgyakat készítve. Majd az ünnep következett, amelynek végén minden gyermek ajándékokat és élelmiszercsomagot vett át.
Nagyformátumú programot szervezett szépkorúaknak Idősek karácsonya címmel a terület, hogy a nélkülöző, magányos kisnyugdíjasok is részesüljenek az ünnep hangulatában. December 17-én a Polgármesteri Hivatalba 80 nyugdíjast hívnak meg. Ők mind tartós élelmiszerből álló csomagot kapnak. A műsor görbeházai nyugdíjas-csoport vidám előadásával indul. Adventi énekek, majd református istentisztelet követte.
Hajdúböszörményben és a hozzá tartozó leghátrányosabb településrészeken, Bodaszőlőn, Hajdúviden december 12-én csomagosztást szervezett a terület.
 
Vidám műsor gyermekeknek
 
Hajdúszoboszló területi szervezete december 19-én tartotta élelmiszercsomag-osztását a Vöröskereszt irodában hátrányos helyzetű családoknak és időseknek. A programon 150 tartós élelmiszerből, tisztító és tisztálkodási szerből álló csomagot adtak át.


Gyermekkarácsony Hajdúszoboszlón

Száz csomagot osztott ki a szervezet gyermekkarácsonyán a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek. A programot December 20-án 14 órától a hajdúszoboszlói Bocskai Rendezvényközpontban rendezte meg. A Vichy Géza Zeneiskola ad a műsort a gyerekeknek.

Fürdőjegyet kaptak az adományozók
 
Újdonság ebben az évben, hogy a Hajdúnánási Gyógyfürdő csapata megkereste a területi szervezetet azzal, hogy szeretnének segíteni rászoruló családoknak. Ennek fényében közös adománygyűjtő akciót szerveztek a területi Vöröskereszttel. 2019. december 7-én 500 forintos jegyáron fürdőzhetett és szaunázhatott az, aki legalább 1 cipős doboznyi tartós élelmiszerrel vagy gyermekjátékkal érkezett a helyszínre. Az akciót hirdető Facebook-poszt megosztói között 2019. december 6-án 2+2 családi fürdőbelépő-ajándékutalványt sorsoltak ki.
Az akciók célcsoportja a többgyermekes családok és az idős egyedül élők.
A Hajdúnánáson kívüli településekre személyesen szállították ki a csomagot a rászoruló családoknak, nyugdíjasoknak, egyedülálló embereknek december 16-án és 17-én.
A területi központban, ’Nánáson december 18-19-én osztották ki a segélycsomagokat behívásos módszerrel. A csomagokba tartós élelmiszer, játék kerül.
Összesen 160 csomagot osztottak ki a területen munkatársaink és önkénteseink, 80-80 idős-egyedül élő és többgyermekes, nagycsaládos rászorulóknak
 

(Készítette Gy. G. Debrecenben)
 
Püspökladány területén az összegyűjtött tartós élelmiszer egy részét december 15-én az Ifjúsági Házban osztották ki a munkatársak és önkéntesek az Önkormányzattal közösen megszervezett „Tegyük hagyománnyá az adományt” című – nevében céljáról is beszélő – programon.
Az adomány többi részét a Területi Szervezet irodájában adták át a rászorulóknak december 19-én.  A két adományosztással a halmozottan hátrányos helyzetű családokat, időseket és fogyatékkal élő embereket támogatták.
A területen összesen 100 csomagot osztottak ki a munkatársak és önkéntesek.
Az adományozottak körét mindenütt az irodában jelentkező, segítséget kérők emberek, az iskolák tanárelnökei, illetve a családsegítő központok, társszervezetek jelzései és saját nyilvántartásuk alapján állították össze a területi szervezetek. Ha választani kellett, a rászorultság mértékét vették figyelembe.
 
 

CsakPONTTovábbi híreink

Mihály nevű véradókat is várnak
Ajándéksorsolással, meglepetésekkel készülnek a vöröskeresztesek a hétvégi Mihály-napi vásár véradására, amelyre idén is eljön a Magyar Vöröskereszt véradókamionja.
Bővebben »
Elsők közt vittek segélyt Romániába a forradalom idején
Nyugdíjasaink, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének nyugalmazott munkatársai, vezetői találkoztak október 19-én. Többségük most is aktívan szolgálja a vöröskeresztes ügyeket megyénkben önkéntesként.
Bővebben »
Leukémiával küzdő gyermekekért is szervez véradást a Vöröskereszt
Segítsünk azokon, akiknek vérkészítményre van szükségük az életben maradáshoz vagy a gyógyuláshoz, és töltsük fel a négynapos szünet után a vérkészleteket – így kérik véradásra a donorokat a vöröskeresztesek Hajdú-Bihar megyében.
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »