Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

A nap győztese a bajba jutott ember

dátum2019. június 3.

Kiállták a próbát a csapatok a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Megyei elsősegélynyújtó versenyén. Az országos döntőbe a Balmazújvárosi Református Általános Iskola, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium jutott a diákcsapatok közül.

 

Öröm volt látni ezt az újraélesztést! Az egyik nyomta, a másik fújta! Megtaláltátok a defibrillátort és tudtátok használni! – dicsérte az egyik baleseti szimulációs állomáson a versenyzőket a zsűriző mentőtiszt május 30-án a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Megyei elsősegélynyújtó versenyén. A programnak 2019-ben is Hajdúszoboszlón a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiképző és Raktárbázisa adott otthont. A helyszínen 14 csapat mérte össze tudását gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában.

 

Az 5 fős csapatoknak rendkívül életszerű, komplex baleseti helyszíneken kellett helytállniuk.  Az említett helyszínen, például, az újraélesztés mellett két súlyos kénsav-balesetes sérültet is elláttak, miközben zavart emberekkel is foglalkoztak a csapattagok: egy kétségbeesett diákkal, és egy nagyon segítőkész, de rendkívül félrevezető pszichiátriai beteggel. A versenyzőknek négy szituációban fel kellett ismerniük és el kellett látniuk rosszullétes állapotokat, töréseket, vérzéseket; stroke-ot, szúrt sebet, artériás, vénás vérzést, asztmás rosszullétet, nyílt törést, rovarcsípést. Bonyolult helyzeteket kellett megoldaniuk, sőt elrejtett sérültet megtalálniuk. A kárhelyek mellett természetesen elméleti totóban is összemérték a résztvevők tudását a szervezők.

Legfontosabb: a gyors segítség

 

– Egyetlen győztese volt a mai versenynek: a bajba jutott ember – hangsúlyozta az eredményhirdetésen Ujvárosy András vezető mentőtiszt, a zsűri elnöke. A program elején kifejtette, az elsősegélynyújtás kulcsszerepe a gyorsaság, mert minél hamarabb meg kell történnie a szükséges beavatkozásnak. Egy philadelfiai professzor is erre eredményre jutott. A szakember az újraélesztés hatékonyságát kutatta, miután átélt egy tragédiát. Baseballozott a családjával, és az apja a pálya túloldalán összeesett. A professzor lélekszakadva odarohant, és sikeresen újraélesztette az apját, akit aztán korszerűen felszerelt kórházba szállítottak. Az édesapa állapota rendbe jött. Fia a családdal sokáig vele maradt, majd elköszöntek. Mikor kiléptek az épületből, egy olyan ajtón mentek ki, ami csak kifelé nyílt, így nem tudott visszaszaladni a szakember, mikor csörgött a telefonja, illetve meghallotta a kórház vészjeleit. Jól érezte, az édesapja miatt jeleztek, akinek újra leállt a szíve, de nem tudták megmenteni. A professzort nagyon felkavarta az eset. Nem értette, miképpen történhetett meg, hogy ő a sportpályán puszta kézzel sikeresen újraélesztette az apját, a kórházban, a legideálisabb környezetben pedig nem sikerült. A döntő különbség az idő volt. Súlyos percek teltek el, mire az intézményben beavatkoztak, míg a pályán a fia azonnal megkezdte az apja újraélesztését.

 

 

Erre is felkészített a verseny az életszerű környezetben. Gyors helyzetfelismerésre, a tudás megszerzésére és megfelelő alkalmazására, racionális feladatbeosztásra, csapatmunkára ösztönözte a versenyzőket. Több volt, mint verseny. A rendezvény célja ugyanis, hogy a fiatalok az elsősegélynyújtás szempontjából is jobb jövőben éljenek, tudjanak, merjenek segíteni, és ők is számíthassanak mások segítségére, ha bajba kerülnek.

 

Irány a döntő

 

A verseny a Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei fordulója volt. A nyertesek az országos döntőben folytatják a versenyzést. Az első helyezettek: gyermek korosztályban a Balmazújvárosi Református Általános Iskola, az ifjúsági csapatok közül a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium, felnőtt kategóriában a Szilágyiékiss nevet viselő csapat.

 

A nap végén a szakemberek hangsúlyozták, hogy kivételesen jól játszották szerepeiket a baleseti imitátorok – akik önkéntes diákok voltak. Ez a „színészek” színvonalas elsősegélynyújtás-tudását bizonyította, hiszen nemcsak eljátszaniuk kell a rosszullétet, hanem az ellátásnak megfelelően reagálni a szituáción belül.

 

***

Megyei elsősegélynyújtó verseny 2019

eredménylista

 

 

Gyermek-kategória:

 

  1. Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda (1688 pont)
  2. Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium (1683 pont)
  3. Árpád Vezér Általános Iskola-Debrecen (1464 pont)
  4. Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola-Hajdúszoboszló (1300 pont)
  5. Hajdúnánási Református Általános Iskola és Óvoda (1126 pont)
  6. Sulyok István Református Általános Iskola-Komádi (1034 pont)
  7. Szűcs Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola-Biharnagybajom (790 pont)

 

Ifjúsági kategória

  1. Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium (1735 pont)
  2. Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium-Hajdúnánás (1605 pont)
  3. BSZC Veres Péter Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája-Balmazújváros (1579)
  4. Hőgyes Endre Gimnázium-Hajdúszoboszló (1502)
  5. Szent László Görögkatolikus Gimnázium-Debrecen (1423)
  6. BSZC Bessenyei György Szakgimnáziuma-Berettyóújfalu (1337)

 

Felnőtt kategória

  1. Szilágyiékiss (1672 pont)

 

 

Támogatók:

 

 

 

Széchenyi Nyomtatvány Üzletház  (Debrecen)

 

Hajdú-Bihar Megyei Baleset-megelőzési Bizottság

 

Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága

 

Bobajka Pékség – Hajdúszoboszló

 

Felföldi Édességgyártó Kft.

 

Clock Café pizzéria és panzió


 

 

 

 

 


 

 

 

(A fotókat Gyarmati Gábor készítette)

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »