Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Legyél Te is életmentő!

dátum2010. szeptember 13.

Budapest, 2010. szeptember 10. –A Magyar Vöröskereszt egyik alapfeladata az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása. A szervezetnek országosan mintegy 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van, csak tavaly 100 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le a vöröskeresztes vizsgahelyeken, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat pedig nyaranta 400 önkéntes elsősegélynyújtó fiatalt mozgat meg. Minden év szeptemberének második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja, idén Zalaegerszeg ad otthont a központi rendezvénynek.

alt

 

 

Idén 2010. szeptember 11-én, szombaton van az Elsősegélynyújtás Világnapja. Ezen a napon az elsősegélynyújtásra kiképzett önkéntesek és laikusok által megmentett emberi életeket ünnepeljük. Ebben az évben Zalaegerszeg ad otthont a központi rendezvénynek, de emellett több nagyvárosban szerveznek hasonló programokat a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei. A szombati zalaegerszegi rendezvényen nagyszabású baleseti szimulációs bemutatóra várják az érdeklődőket, megismerkedhetnek az elsősegélynyújtás alapjaival, de lehetőség lesz szűrésekre és véradásra is a sportcsarnok előtti téren.

 

A Vöröskereszt története a Solferinoi csatamezőig nyúlik vissza, ahol a Szervezet alapítója, Henry Dunant önkéntes elsősegélynyújtó csapatokat szervezett a sérültek megmentésére. Ennek egyenes következménye, hogy a Vöröskereszt egyik legalapvetőbb tevékenysége az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása, az élet és egészség védelme érdekében. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége közreadta 2010-es világjelentését és javaslatait, melynek fő mondanivalója és célkitűzése: az elsősegélynyújtás legyen mindenki számára hozzáférhető. „Bizonyos mértékig valamennyien sebezhetőek vagyunk, de az életmentő elsősegélynyújtás elsajátítására is képesek vagyunk.”

 

A Magyar Vöröskeresztnek 10 ezer elsősegélynyújtó önkéntese van országszerte, csak tavaly 100 ezer közúti elsősegélynyújtó vizsgát bonyolítottak le. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2007-es indulása óta több mint 10 ezer esetben volt szükség a vöröskeresztes elsősegélynyújtó fiatalok segítségére.

 

Jelenleg a Triatlon VB-n teljesítenek szolgálatot a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó önkéntesei. A szakirányú gyakorlattal rendelkező fiatalok elsősorban a sportolók sérüléseinek előzetes sürgősségi ellátását biztosítják. A Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó egysége összesen 62 fővel segíti a verseny problémamentes lefolyását a rendezvény négy napja alatt. Az egység számára nem ez az első komoly kihívás, legutóbb az augusztus 20-i ünnepségek alatt biztosították a tömeg egészségügyi biztonságát, az Országos Mentőszolgálat felkérésére.

 

Az elsősegélynyújtás nem helyettesíti a sürgősségi ellátást, ugyanakkor a hatékony és gyors beavatkozás első létfontosságú lépése, amely hozzájárul a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és a javítja a túlélés esélyeit.

 

A Magyar Vöröskereszt célja, hogy minél többen elsajátítsák az alapvető elsősegélynyújtó ismereteket. Légy Te is életmentő! Az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték!

 

Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »