Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Kistérségi önkéntes véradószervezők képzése

dátum2010. április 22.

Önkéntes véradószervezők továbbképzése

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 2010. április 15-én „ Másképp Jobban” címmel, továbbképzést szervezett felnőtt véradószervező önkéntesei részére. A képzésen három kistérség önkéntes véradószervezői vettek részt.
 

Kistérségi önkéntes véradószervezők képzése


 

A megjelent szervezőket Ujvárosy Andrásné megyei igazgató köszöntötte, majd

Dr. Molnár Attila, az Országos Vérellátó Szolgálat Debreceni Regionális Vérellátó Központ munkatársa tartotta meg előadását.

Az előadás:

- a vérrel történő gyógyítás rövid történetéről,
- a vér biológiai szerepéről,
- a vér komponenseiről, feladatairól,
- a biztonságos vér, és a biztonságos véradók szerepéről a vérellátásban,
- a vérkészítményekről,
- a vérrel átvihető betegségekről,
- a donorok időleges, és végleges kizárásának okairól, és arról szólt, hogy
- a mesterséges vér / művér / elvi lehetőség vagy valós gyakorlat?

Varga Lajosné megyei véradószervező koordinátor a képzés második felében átfogó ismertetőt nyújtott a hazai véradás szervezés indulásától - a véradásszervezés mozgalommá történő fejlődésének történetéről- napjainkig.

A tájékoztató bemutatta a Magyar Vöröskereszt helyét, szerepét a hazai vérellátásban, valamint érintette az alábbi témaköröket:

- a betegek ellátásának megyei szintű biztonságos vérmennyiségét,
- az egyenletes vérellátási igényt,
- a véradásról, annak menetéről, a követelményekről való tudnivalókat,
- a véradók motivációját,
- a donorokkal való viselkedés alapelveit,
- a véradók megtartásával kapcsolatos lehetőségeket,
- a véradás szervezés célját,
- a véradást szervező önkéntesek helyét, szerepét a vérellátásban,
- a szervezők munkájának nélkülözhetetlenségét, elismerését, végezetül pedig
- szervezési módszereket.

A továbbképzés harmadik részében jó gyakorlatok bemutatására, szervezéssel összefüggő kötetlen beszélgetésre került sor. Sokat lehet ugyanis tanulni a szervezők mindennapi munkája során felvetődött kérdések, problémák elemzéséből, és a legjobb megoldások közösen történő kialakításából.

Megállapítást nyert, hogy az önkéntes szervezők munkájára nagy szükség van, de munkájuk csak akkor lehet hiteles, ha maguk is elkötelezett hívei a véradás ügyének. Képesnek kell lenniük arra, hogy az emberekben kialakítsák az önzetlen segíteni akarást, tudatosítást, és folyamatossá tételt a donorokban, és a még kívülálló segíteni kész emberekben, az önkéntes véradásban való részvételre késztetést. A meggyőzés összetett feladat, képesnek kell lenni arra, hogy a területeken jó irányba befolyásolják a véradással kapcsolatos véleményeket, tévhiteket, hiedelmeket. Ez tudatos, és felelősségteljes szervezőmunkát, széleskörű ismereteket, empátia készséget és elfogadottságot igényel. Ezért fontos, hogy mindenki megtalálja működési területén a lehető legjobb, és legtöbb donor meggyőzéséhez szükséges helyi módszereket.

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »