Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Ünnepeljük együtt a véradókat november 27-én!

dátum2020. november 27.

November 27 a magyar véradók napja. Rendezvényei idén elmaradnak a járványhelyzet miatt. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete tiszteleg minden véradó előtt, kitünteti 1600 jubilálóját, és javasolja mindenkinek, csatlakozzon szimbolikusan a donorok ünnepléséhez, és – ha kedvet érez hozzá – osszon meg gondolatot a véradók tettéről egy közösségi oldalon. 

 

Névtelenségbe húzódó, felelősségtudatos, önkéntes donoroknak köszönhető a biztonságos vérellátás hazánkban. Minden véradó bátor, együttérző, önzetlen ember, aki ismeretlen társaiért, a biztonságos betegellátásért, ellenszolgáltatást, elismerést nem várva áldozatot hoz, felajánlja teste egy darabját. A mindennapok forgatagában időt, energiát szakít e jótettre a tűszúrás kellemetlenségét is vállalva. Mindezért szokás mindennapok csendes hőseinek nevezni őket. Joggal, mert a véradók hivatalosan is hősök. 1959-ben a Magyar Vöröskereszt I. Kongresszusa hazafias cselekedetnek minősítette a véradást. 

 

November 27 a magyar véradók napja, melyet 1988-tól ünneplünk a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére. Ez az a nap az évben, amikor reflektorfénybe állítjuk a csendes hősöket, kifejezzük tiszteletünket, a társadalom megbecsülését és köszönetét. A Vöröskereszt kitünteti a jubiláló véradókat, kiváló véradószervezőket. Ennek alkalmai – a véradóünnepségek és bálok – 2020-ban a járványhelyzet miatt elmaradnak. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete ezért több módon is kifejezi a társadalom megbecsülését a véradók iránt. Elismerő levelekben tiszteleg a sokszoros, kerek véradásszámú donorok előtt, az okleveleket területi irodáin keresztül eljuttatja nekik. Javasolja Hajdú-Bihar megye lakóinak, csatlakozzanak szimbolikusan a donorok ünnepléséhez, és – ha kedvet éreznek hozzá – osszanak meg egy szép gondolatot a véradók tettéről valamelyik  közösségi oldalon. 

 

140-szer adott vért

 

Egy véradással három ember élete is megmenthető. Összesen 420 ember gyógyulását segíthette elő Tóth Imre, hajdúböszörményi donor, aki 140-szereres véradóként Hajdú-Bihar megye legmagasabb véradásszámú kitüntetettje idén. Két éve megkapta az országos Pro Vita Díjat is. Mint akkor mondta, kötelességének érzi a véradást. Hitvallása, hogy ez a tett „olyan, mint a meccs: nem lehet kihagyni! Ha esik, ha fúj, ott kell lenni! Az érzés pedig, hogy hány embernek tudtam már segíteni életem során, felemelő!”. 

Igazán kimagasló a száz feletti véradásért jubilálók száma az elmúlt évekhez képest. Összesen 25-en vehetnek át ilyen tiszteletre méltó véradásszámért kitüntetést: 100. véradásért 16-an, 110-ért hárman, 120-ért szintén hárman, 125-szörös, 130-szoros és 140-szeres véradóként pedig egy-egy donor. 2020-ban a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 1600 donort tüntet ki.

 

Harcosai a véradásnak

 

Országos szintű elismeréseket többen is kiérdemeltek Hajdú-Bihar megyében a véradás ügyének szolgálatáért.  „Pro Vita” Díjat kapott Pénzes Sándor  hajdúnánási, 135-szoros véradó. Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékéremmel Nagyné Kovács Mariannát tüntették ki, aki a hajdúszoboszlói Hungarospa önkéntes véradásszervezője.  A véradó mozgalomban kifejtett tevékenységért Támogatói Oklevelet kapott Pánczél Zoltán, aki Hajdúszoboszlón áll a véradás ügye mellett adományozóként. Véradóbarát Munkahely plakettet nyert el az NI Hungary Kft. – Debrecen. A vállalat véradóhelyként és egyéb módokon is segíti a véradásokat. 

 

 

Tisztelet, köszönet és hála

 

Éltető, élő folyékony szövet: a vér. Jelképe az életerőnek, de a véráldozatnak is. Testvérünk, fivérünk, nővérünk a legközelebbi rokonaink nevének szerves része, mert a vér szó kifejezi a származást, a szoros össze, sőt egybetartozást. Vérszerződést kötöttek eleink, hogy vértestvérek legyenek. Ez a kapcsolat szinte az egész világon elterjedt és kölcsönös segítségnyújtást, véd- és dacszövetséget jelentett. Pusztán egy spektruma ez a vér gyönyörű szimbolikájának, de csodálatos, hogy a véradók hőstettében ezek jelentések nem csak képletesek, hanem reálisan is kifejeződnek. Idén ezekkel a gondolatokkal is tiszteleg a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete Hajdú-Bihar megye valamennyi véradója előtt. Létük, tettük megnyugtató, hiszen amíg vannak ilyen együttérző, a közösség iránt felelősséget vállaló emberek, addig bízhatunk abban, hogy ha egy ember bajba kerül, és vérkészítményre lesz szüksége, megkapja azt. 

 

A kitüntetettek nevei és méltatásai elérhetőek lesznek a nap folyamán az országos honlapon is: www.voroskereszt.hu/elismeresek.

 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »