Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Felújították a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének központját

dátum2021. január 25.

Országos fejlesztési program zárul a Magyar Vöröskeresztnél. A 2017-ben induló „A Magyar Vöröskereszt infrastrukturális fejlesztései a hátrányos helyzetűek társadalmi (re)integrációja érdekében” elnevezésű, EFOP 2.2.15-16-2017-00002 kódszámú pályázatban felújították a Hajdú-Bihar Megyei Szervezet irodaépületét és korszerű eszközöket kapott a szervezet a szakmai munkájához.

 

 

Országban 11 helyszínen újítottak fel ingatlanokat, 28 helyszínen fejlesztettek

 

A Magyar Vöröskereszt 2017 júliusban új országos programot indított, melynek célja egy modern és a szakmai munkát optimálisan kiszolgáló, a veszélyeztetett, hátrányos helyzetű, krízis helyzetben lévő személyek, családok igényeihez és szükségleteihez igazodó, korszerű infrastrukturális keret kialakítása. A cél az volt, hogy a szervezet által nyújtott szolgáltatások magasabb hatékonyság mellett, minőségi javulást eredményezzenek, a célcsoportjait gyorsabban, hatékonyabban elérje és növelni tudja az ellátott területet és az infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően magasabb színvonalon tudja biztosítani a szolgáltatások hozzáférését. A Vöröskereszt számára folytonos és növekvő kihívást jelent az, hogy az épületállománya és annak infrastruktúrája leromlóak, korszerűtlenek, s mivel az energiahatékonysági elvárásoknak sem tesznek eleget, így magasabb rezsiköltséggel terhelik a szervezet költségvetését. A projektben megvalósítani kívánt célunk az volt, hogy e tehertétel csökkenjen és a szakmai munka hatékonysága ezáltal növekedjen. 

 

A Magyar Vöröskereszt a projekt keretében 11 helyszínen, összesen 4049 m2 infrastrukturális felújítást valósított meg annak érdekében, hogy a nyújtott szolgáltatások minősége hatékonyabbá váljon. Ezek mellett a megvalósítás során az országban 3 db gépjármű, 310 db informatikai eszköz, 10 db mobilraktár, 280 db irodabútor, 20 db fénymásoló, 243 db ingatlanbútor, 25 db defibrillátor, 20 db csecsemőápolási baba és 30-30 db gyermek és felnőtt ambu baba beszerzését valósítottuk meg, amely elősegíti a közvetlen célcsoportunk hatékonyabb elérését, segítését és támogatását. Az infrastrukturális fejlesztés keretében épületek átalakítása, bővítése, korszerűsítése (akadálymentesítés, energetikai korszerűsítés) valósult meg annak érdekében, hogy a veszélyeztetett, hátrányos helyzetű, krízis helyzetben lévő személyek, családok modern környezetben megfelelő szakmai és infrastrukturális feltételekkel találkozzanak. A megvalósítás során külön figyelmet fordítottunk az esélyegyenlőség, a környezeti- és fenntarthatósági szempontokra. A projekt összköltsége: 649 999 503 Ft.

 

A projekt az EFOP 2.2.15-16-2017-00002 kódszámú pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2017. július 1 - 2021. január 31. között.

 

 

Korszerűbb körülmények, eszközök a hatékonyságért: Hajdú-Bihar megye

 

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Simonffy u. 44. alatti épülete, valamint az irodák közepes állapotban voltak. Az épület tetőterének egy részében egy irodahelyiség található, melyhez a felújítás során egy vizesblokk került kialakításra, mivel az üzemeltetési tapasztalatok szerint a jelenlegi vizesblokkok nem elegendőek. A vizesblokk felújításán túl a hosszú távú, költséghatékony fenntarthatóság érdekében elsősorban energetikai felújításokat valósítottak meg. Az épület homlokzati nyílászárói kicserélésre kerültek, a nyílászárócserékkel párhuzamosan a homlokzati hőszigetelés kivitelezése, valamint a fűtési rendszer korszerűsítése is megtörtént. Az épületfelújítás részeként térfigyelőkamerákat is kapott az épület a hozzá tartozó monitorral együtt.

 

 

A debreceni munkatársak számára beszerzésre került számos új irodabútor, illetve ügyfélfogadásra, tanfolyamok és vizsgák lebonyolítására alkalmas bútorok is. A munka hatékonyabbá és gyorsabbá tételére új számítógépeket és hozzájuk tartozó monitorokat szereztünk be. Továbbá beszerzésre került egy személyszállításra alkalmas kisbusz, és egy elsősegélynyújtó defibrillátor is kihelyezésre került. Tárolási kapacitás mindig meghaladta a szükségleteket a megyében, ezért nagy örömére szolgált a szervezetnek, hogy mobilraktárat is kapott. A 10x4 méteres építményt Hajdúböszörményben a Vöröskereszt területi irodája mellett állította fel az önkormányzat jóvoltából.

 

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg.

 

Debreceni sajtótájékoztató (fotó: Sárvári Géza Zsolt)

Adatok tükrében:

 

Felújítás összköltsége: 11.629.767 Ft volt.

Szakmai munkához kapcsolódó eszközök beszerzése: 

  • kisbusz értéke: 8.164.000 Ft, 
  • mobilraktár (melyet a Magyar Vöröskereszt Hajdúböszörmény Területi Szervezete irodájának udvarán állítottak fel): 1.299.000 Ft, 
  • a többi eszköz (szakmai eszközök, irodabútorok stb.) összesen: 5.566.574 Ft.

 

Az országos projekten belül a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének karitatív munkáját szolgáló fejlesztésekre fordított összeg (felújítással és beszerzésekkel együtt) mindösszesen: 21 092 767 ft. 

 

 

A megyei fejlesztéseket bemutató képek is láthatóak a Galéria másik mappájában: Zárul a Magyar Vöröskereszt fejlesztési pályázata
 

A sajtótájékoztatón készült fotókat Sárvári Géza Zsolt fotóriporter készítette, a képek megtekintehőek Galériánkban: debreceni sajtótájékoztató

A témáról készült eredeti országos sajtóanyagokat Fontos/Letöltések menüpont alatt megtalálhatják az érdeklődők.

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »