Vöröskereszt
Vöröskereszt

Íme a válaszok – véradás előtti kérdésekre

dátum2021. május 5.
Frissítette a véradásokkal kapcsolatos Gyakori kérdések (GYIK) rovatát a Magyar Vöröskereszt. Érdemes áttekinteni a válaszok sorát, hiszen mindig találhatunk új és hasznos információkat. Lássuk, mik is azok a kérdések, amelyek legtöbbször felmerültek a jelentkezőkben!

Ki lehet véradó?

Ha megfelel az alkalmassági feltételeknek, akkor véradó lehet az a személy, aki betöltötte a 18. életévét, és ha első véradó, akkor legfeljebb 60 éves, ha visszatérő véradó, akkor legfeljebb 65 éves.
A véradóknál vannak meghatározott súlykorlátok?
Igen! Legalább 50 és legfeljebb 140 kg testsúlyú személyek lehetnek véradók (egyedi elbírálás alapján nagyobb testsúly esetén is engedélyezhető a véradás)
 
Milyen igazolványt kell bemutatni?
 • személyazonossági igazolvány, vagy más arcképes hatósági igazolvány: útlevél, jogosítvány, diákigazolvány, fegyveres testületi igazolvány
 • TAJ kártya (lehet fénymásolat)
 • lakcím kártya (első véradóknál eredeti irat bemutatása szükséges)
Évente hányszor lehet vért adni?
A véradások engedélyezett gyakorisága:
 • nők esetében évente legfeljebb négy véradás (4 alkalom/365 nap),
 • férfiak esetében évente legfeljebb öt véradás (5 alkalom/365 nap).
 
Mennyi időnek kell eltelnie két teljes véradás között?
Minimum nyolc hét (56 nap)
Lehet enni, alkoholmentes folyadékot inni a véradás előtt?
A véradás nem azonos a vérvétellel, ahol éhgyomorral kell érkezni. Véradás előtt viszont enni és inni is kell. Nagyon fontos, hogy a véradó a véradás előtt és után is bőségesen igyon folyadékot.
Mit ehetek ihatok a véradás előtt?
A véradásra vonatkozó szabályok különböznek az orvosi laboratóriumok mintavételi szabályaitól. Míg laboratóriumi vizsgálatoknál követelmény, hogy reggel éhgyomorral érkezzenek a betegek, addig a véradásnál ezzel ellentétben azt kérjük, hogy:
 • a szokásos mértékben táplálkozzon, de lehetőleg kerülje a zsíros ételeket,
 • semmiképpen se érkezzen üres gyomorra,
 • igyon bőségesen (legalább fél-egy liter) 
 
Szabad-e alkoholt fogyasztani véradás előtt?​
Véradás előtt ne igyon alkoholt! Kerülje el, hogy másnaposan érkezzen véradásra. A maximálisan megengedhető mennyiség a véradás előtt két órával elfogyasztott 0,5 l sör vagy ennek megfelelő mennyiségű más alkoholos ital.
 
A véradás előtt milyen orvosi vizsgálat történik?
Ujjbegyéből vett vérmintából meghatározzák:
 • vérének hemoglobin (vérfesték) értékét
 • első véradók esetén az ABO vércsoportot.
 
Véradás előtt az alábbi fizikális vizsgálatok történnek:
 • vérnyomásmérés,
 • pulzusszámlálás,
 • szükség esetén testsúlymérés,
 • szükség esetén lázmérés, mellkas meghallgatás,nyirokcsomók tapintása
 
Mennyi vért vesznek le a véradáskor?
Átlagosan 450 ml-t, ami egy egészséges felnőtt ember számára veszélytelen. A szervezet ezt a mennyiséget megfelelő vasbevitel esetén könnyedén tudja pótolni.
Mennyi ideig tart a véradás?
A vér levétele 5-10 percig tart. Az egész folyamat, jelentkezéssel, adatfelvétellel, kivizsgálással együtt összesen fél-háromnegyed óra.
 
Kell pihenni a véradás után?
Pihenjen a véradás helyszínén legalább 5-10 percet. Aznap kerülje a nehéz fizikai munkát, sportot, és lehetőleg 1-2 órán keresztül ne dohányozzon.
A folyadékveszteséget kell pótolni?
A véradás után igyon bőségesen folyadékot.
Térítésmentes Magyarországon a véradás?
Magyarországon a véradás önkéntes és térítésmentes. A véradás után a véradók 1000 Ft összegű vásárlási utalványt kapnak, ami nem a vér ellenértéke, hanem a folyadék, kalória veszteség pótlására szolgáló élelmiszer beszerzését szolgálja.
Ha van tetoválásom és/vagy piercingem adhatok vért?
Fél évig nem adhat vér, akit tetováltak, vagy testékszert kapott. A tartós smink, ami magában foglalja a microbladig technikát is, azonos megítélés alá esik, mint a tetoválás.
Terhesség vagy szoptatás alatt lehet vért adni?
Terhesség alatt, és a terhesség után fél évig nem szabad vért adni. A szoptatás nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban az anya egészségének védelme érdekében nem tanácsos az intenzív szoptatás időtartama alatt vért adni akkor sem, ha a szülés fél évnél régebben történt.
 
Antibiotikumos kezelés idején lehet vért adni?
A kizárási időt a kezelt betegség függvényében a véradás előtt kivizsgáló szakember állapítja meg. A kizárás általában a teljes gyógyulást követő egy hónapig (30 nap) tart, azonban súlyos fertőző betegségek esetén az antibiotikumos kezelés lezárását követően a kizárás még hosszú ideig, akár évekig fennállhat.
A cukorbetegek adhatnak vért?
Nem adhat vért, akinek 1-es típusú cukorbetegsége van, inzulin kezelésre szorul, vagy szövődményei alakultak ki a betegségtől.
 
A külföldiek is adhatnak vért?
Abban az esetben, ha hitelt érdemlő iratokkal tudják személy azonosságukat, lakóhelyüket és egészségbiztosításukat igazolni, valamint rendelkeznek magyarországi levelezési címmel. A magyar nyelvet nem beszélőknek tolmáccsal kell érkezniük, akinek a véradás teljes folyamata alatt jelen kell lennie.
Menstruáció alatt adhatok vért?
Nem befolyásolja az alkalmasságot, azonban azok a nők, akiknek havi vérzése a szokásosnál nagyobb vérveszteséggel-, hasi fájdalommal-, rossz közérzettel-, migrénnel jár, helyesen teszik, ha két héttel elhalasztják véradási szándékukat. 
 
 
 
 
 
 
 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »