Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

A Vöröskereszt-világnap a 14 millió önkéntes ünnepe is

dátum2021. május 8.
Május 8. a Vöröskereszt világnapja: a Vöröskereszt mozgalmat megalapító Henry Dunant születésnapján több mint egy évnyi helytállásért mond köszönetet a Magyar Vöröskereszt mindazoknak, akik a járvány kapcsán önzetlenül segítenek.

Budapest, 2021. május 7. - A Vöröskereszt és Vörösfélhold mozgalom a Föld legnagyobb és legkiterjedtebb humanitárius közössége, mely 192 országban több mint 650 millió ember életére van hatással. Világszerte 14 millió önkéntes és hivatásos szakember dolgozik nap mint nap azért, hogy olyan alapvető szükségletek, mint az élelem és a víz, vagy az egészségügyi ellátás mindenki számára elérhetőek legyenek a legnehezebb helyzetekben is. Ehhez a munkához szolgál iránytűként az a hét alapelv (emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség) melyek alapján a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC), a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) valamint az egyes nemzeti társaságok, így a Magyar Vöröskereszt is egységesen fejtik ki tevékenységüket, legyen szó a pandémiáról, katasztrófahelyzetekről, vagy a klímaváltozásról.
Az elmúlt egy évben minden eddiginél többen csatlakoztak a mozgalomhoz, hogy egy példátlan világjárvány idején támogatást és vigaszt nyújtsanak mindazon közösségeknek, amelyek fokozott veszélynek vannak kitéve. Idén májusban ezeket az elkötelezett segítőket is köszönet illeti több mint egy évnyi helytállásukért. Ahogy az idei világnap központi üzenete is sugallja: „együtt megállíthatatlanok vagyunk”: https://youtu.be/i9KdMlIrZE4

„Napjainkban számos komoly humanitárius kihívással kell szembenéznünk, melyeknek csak az egyike a COVID-19. Idén májusban azonban több mint 14 millió okunk van az ünneplésre: a megállíthatatlan önkénteseink. Minden egyes jócselekedet számít, tűnjön bármilyen kicsinek is. Az egyéni tettek összessége minden nap jelentős hatással van a világra.” – mondta el Francesco Rocca, a Nemzetközi Vöröskereszt elnöke.

Az idén 140 éves Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban a kezdetektől fogva kivette a részét a koronavírus-járvány elleni küzdelemből. 2020 februárjától csaknem 900.000 emberen segített valamilyen formában: a vöröskeresztes önkéntesek több mint 75.000 munkaórában támogatták az egészségügyi intézmények munkáját, többek között a mintavételi pontokon és telefonközpontokban, miközben folyamatosak voltak a lakossági élelmiszer és tisztasági csomag osztások az ország minden pontján.  
 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »