Vöröskereszt
Vöröskereszt

Marad a maszk a véradásokon

dátum2021. június 21.

A véradás helyszíneire ugyanaz érvényes, mint az egészségügyi intézményekre, tehát továbbra is maszkban, kézfertőtlenítés után lehet belépni a véradó térbe. A tudnivalókat az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye tartalmazza az alábbiak szerint:


Tisztelt Véradó!

A véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében kérjük, hogy
 

 NE JELENTKEZZEN VÉRADÁSRA ÉS NE LÉPJEN BE A VÉRADÁS TERÜLETÉRE
 

Ha jelenleg koronavírus megbetegedésben szenved.
 

Ha az elmúlt 14 napban külföldön tartózkodott, és Magyarországra való belépésekor karantént rendeltek el. (Akkor sem, ha az elrendelt karantén 14 napnál rövidebb, vagy PCR illetve antigén vizsgálat alapján a karantént feloldották!)

Ha az utóbbi 14 napban észlelte magán az alábbi tünetek valamelyikét:
o    köhögés;
o    láz (>38 °C);
o    nehézlégzés, légszomj;
o    hirtelen szaglásvesztés vagy ízérzékelés zavara;
o    izomfájdalom, erős fáradékonyság.

Ha az utóbbi 14 napban COVID-19 beteggel került szoros kapcsolatba (akkor sem, ha orr-, garatminta vizsgálata negatív eredményű, vagy rendelkezik VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNNYAL).

Szoros kapcsolatnak tekintjük, ha olyan személlyel, akitől tudta, hogy beteg, vagy két nappal később megtudta, hogy megbetegedett:
o    egy háztartásban él;
o    zárt légtérben, 2 méter távolságon belül és 15 percnél hosszabb ideig tartózkodott együtt (lakásban, iskolában, személyautóban, munkahelyen, repülőn, vonaton stb.);
o    közvetlen fizikai kapcsolatba került (pl. kézfogás, ölelés stb.);
o    ápolás, ellátás, gondozás, mintavétel, vagy vizsgálat során egyéni védőeszköz nélkül került érintkezésbe;
o    a beteg váladékával védőeszköz használata nélkül érintkezett (ráköhögtek, szabad kézzel ért használt papír zsebkendőhöz stb.).

 

COVID-19 BETEGSÉGBŐL VALÓ GYÓGYULÁST KÖVETŐEN
Ha teljesen felgyógyult, tünetmentes, akkor a gyógyulást követően három hét múlva (21 nap) adhat vért.

Amennyiben be tudja mutatni a garatminta PCR vizsgálat negatív eredményét, akkor a kizárás a gyógyulást követően már két hét múlva (14 nap) feloldható.

COVID-19 megbetegedésből gyógyultnak tekinthető az a személy:
o    akinél az első tünetek (vagy az első pozitív vizsgálati eredmény) után eltelt legalább 10 nap és
o    nincsenek légúti tünetei (pl. köhögés) és
o    legalább 3 napja láztalan és
o    befejeződött a gyógyszeres kezelése.

 

COVID-19 ELLENI OLTÁST KÖVETŐEN
A magyarországi oltási program keretében beadott alábbi COVID-19 elleni védőoltás: Comirnaty <Pfizer-BioNTech>; MODERNAVaxzevria <AstraZeneca-Oxford>; Szputnyik V; Sinopharm; Janssen <Johnson & Johnson> láz-, tünet-, és panaszmentesség esetén nem kizáró ok, azonban az oltás után (különösen az ismétlő oltást követően), néhány napig célszerű pihenőt tartani.

A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY ALATT ELRENDELT MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK
Az Országos Vérellátó Szolgálat, mindent megtesz annak érdekében, hogy a véradóeseményeken biztonságos környezetet biztosítson mind a véradók, mind a dolgozók számára. A fenti előzetes elbírálás mellett az alábbi intézkedések kerültek bevezetésre:

o    bevezettük a webfelületen történő időpontfoglalás lehetőségét;
o    a véradás helyszínére történő belépés előtt biztosítjuk és elvárjuk a kézfertőtlenítést;
o    minden véradó számára sebészi maszkot biztosítunk, és tisztelettel kérjük annak használatát a többi véradó és a személyzet védelme érdekében;
o    a véradás helyszínére történő belépés előtt érintésmentes lázmérő eszközzel megmérjük a jelentkezők testhőmérsékletét. A 37,5°C os, vagy az azt meghaladó hőemelkedést mutató személyek nem léphetnek a véradás területére;
o    a véradási helyszínen korlátozzuk az egy helyiségben tartózkodó személyek számát;
o    a kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló területet úgy alakítjuk ki, hogy biztosított legyen a véradók között a minimum 1,5 m es távolság;
o    gyakoribbá tettük a munkafelületek fertőtlenítését és rendszeresen felhívjuk a munkatársaink figyelmét a személyi higiénés tevékenység fontosságára;
o    azok a munkatársaink, akik valamilyen szempontból kockázatot jelentenek, nem állhatnak munkába;
o    minden véradó számára fertőtlenített íróeszközt biztosítunk a kérdőív kitöltéséhez és egyéb dokumentumok aláírásához.

A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább, ezért a levett vérmintákból nem történik koronavírus szűrővizsgálat.

 

A védőmaszkok helyes használata érdekében, kérjük, tekintse meg az alábbi videókat!
Sebészi Szájmaszk - oktató videó, valamint FFP Maszk (légzésvédő) - oktató videó

Megértését és együttműködését köszönjük!

 

az oldal tartalma utoljára 2021.06.21-én frissült

Országos Vérellátó Szolgálat

Forrás: https://www.ovsz.hu/ovsz/veradoknak-szolo-tajekoztatas

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »