Vöröskereszt
Vöröskereszt

​Együtt-érzünk, együtt emlékezünk az eltűntek világnapján

dátum2021. augusztus 30.
Elsősorban a háborús események, erőszak, fegyveres konfliktusok közben elhunyt vagy eltűnt személyek tiszteletére állítunk emléket, és kifejezzük együttérzésünket az eltűntek hozzátartozóival az augusztus 30-i világnapon.

 
Szomorú világnap azokért, akik háborúban, erőszakos események, fegyveres konfliktusok miatt eltűntek; rájuk emlékezünk. Kifejezzük, hogy együttérzünk velük és szeretteikkel. Vígasztalnak és örömmel töltenek el azok a történetek, amikor a keresés, kutatás sikerrel zárult, megtalálták elveszett rokonukat a hozzátartozók. Hazánkban a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata foglalkozik ezekkel az esetekkel, de csak a külföldi kereséssel. Az határokon belüli keresés a rendőrség hatáskörébe tartozik.
 
Ezer új kérelem évente
 
– A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata 1914 óta foglalkozik a háborúban, természeti katasztrófában eltűnt közeli családtagok keresésével. A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságán jelenleg két munkatárs végzi a Keresőszolgálat munkáját – válaszolta érdeklődésünkrenkre Domonkos Erzsébet keresőszolgálat-vezető. „Évente körülbelül ezer új kérelmet kapunk, ezen kívül folyamatosan foglalkozunk a régebbi ügyekkel is.
Elsősorban külföldön élő rokonok felkutatását vállaljuk, az erősségünk titka a Vöröskereszt világméretű keresőszolgálati hálózatában rejlik.
Nem tartozik az illetékességi körünkbe az olyan eset, amikor valaki elmegy otthonról, ismeretlen helyre távozik, elkóborol, eltűnik, ez egyértelműen a rendőrség hatásköre.
Az eltűntek világnapja elsősorban a háborús események közben elhunyt, vagy eltűnt személyek tiszteletére állít emléket, és kifejezi együttérzésünket az eltűntek hozzátartozóival” – mondta.
 
Keresés és üzenetközvetítés
 
A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata segíti a családtagok egymásra találását azokban az esetekben, amikor háborús események, fegyveres konfliktusok, politikai üldöztetés, természeti katasztrófák miatt szakadtak el egymástól a közeli hozzátartozók, s mint már írtuk, országhatárok választják el őket egymástól. A szolgálat másik vállalása, hogy háború alatt saját hálózata segítségével üzeneteket közvetít a sebesültek, hadifoglyok, menekültek és azok családtagjai között.
Nem az ő feladata azonban a jogi ügy vagy családi konfliktus miatti keresés, a családfakutatás, a rendőrségre tartozó eltűnési esetek, országon belüli keresések és az osztálytalálkozó-szervezés.
 
 
Kérelembeadás: segítünk helyi szinten
  
Ha olyan élethelyzetbe került, hogy közeli hozzátartozóját kell külföldön keresnie családegyesítés céljából, egy keresési kérelmet kell kitöltenie és leadnia. Ezt megteheti személyesen a települése közelében működő Vöröskereszt-irodában; a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezeténél és területi szervezeteinél is. Ha internettel rendelkezik, a voroskereszt.hu Keresőszolgálat rovatából letöltheti a kérelmet, (https://voroskereszt.hu/keresoszolgalat/keresesi-kerelem-benyujtasa/), majd kitöltve e-mailben elküldheti a keresoszolgalat@voroskereszt.hu vagy a tracing@redcross.hu címek valamelyikére. Külföldön élők postai úton kérelmezhetnek (Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálat, 1051 Budapest, Arany János utca 31.).
 
 
A II. világháborúban eltűnt szeretteik és külföldön, ismeretlen helyen élő rokon felkutatásában időről időre kérnek segítséget a kérelem benyújtásához a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezetének vagy Területi Szervezetének irodáiban az itt élő érintettek. Sajnos előfordult, hogy a közelmúltban eltűnt, külföldre került hozzátartozó miatt adtak be keresési dokumentumot. A Vöröskereszt munkatársai szívesen segítenek. Ha belföldi keresésről vagy egyedi esetekről van szó, tájékoztatják a családtagokat, milyen hivatalhoz fordulhatnak.
 
Országon belül vagy egyéni esetekben
 
A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata hasznos információkat, linkeket szerepeltet online felületén azoknak, akik olyan esetekkel keresik hozzátartozójukat, amelyek nem tartoznak hatáskörébe. A Hajdú-Bihar megyei irodákba gyakran érkeznek olyan emberek, akiknek nincs internetük, nekik személyesen segítenek információkkal a munkatársak.
Magyarország területén élő hozzátartozó felkutatásában a kereső lakóhelye szerinti kormányhivatal segít, amennyiben meg tudja adni a keresett személyi adatait. Vidéken a járási hivatalok és a kormányhivatalok tudnak segíteni. A budapestieknek a Központi Okmányirodát, a Hajdú-Bihar megyében a Debreceni Járási Hivatal Debreceni Kormányablakát javasolják (4024 Debrecen, Piac u. 42-48, telefonszám: 52/516 101).

Ha hozzátartozója hirtelen, betegség, zaklatott állapot vagy egyéb krízis miatt eltűnik, a rendőrséghez célszerű fordulni.

Bővebb információk a Magyar Vöröskereszt honlapján: https://voroskereszt.hu/keresoszolgalat/akeresoszolgalatrol/
 
A cikkben szereplő illusztráció forrása internet: Seholorszag.hu

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »