Vöröskereszt
Vöröskereszt

Sokszoros véráldozatukért, hazafias tettükért – tisztelet a donoroknak

dátum2021. november 26.
Közel 1000 véradót tüntet ki a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 2021-ben a magyar véradók napja alkalmából. Minden véradót ünnepel áldozatos és értékes tettéért a szervezet, mégis figyelemre méltó, hogy 170-szeres donort is köszönthet, és kiemelkedően sok a 100-szor vért adók száma is.


Görbeházán már megünnepelték a véradókat (a képen szereplők nevei a cikk végén)
Nemesek, hősök, akik önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül, anonim módon vért adnak azért, hogy ismeretlen embertársaikon segítsenek, és a hazai vérkészletek folyamatosan biztonságos szinten álljanak. Őket, a véradókat ünnepeljük november 27-én, a magyar véradók napján. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete is tisztelettel köszönt minden véradót, köztük azt a 990 donort is, akiket jubiláló véradóként kitüntethet. 1959-ben a Magyar Vöröskereszt Kongresszusa hazafias cselekedetnek minősítette a véradást, ezért teljes joggal irányítja a figyelmet az önkéntes véradókra mint a köztünk járó titkos hősökre.
 
Küldetésüknek érzik
 
A sokszoros véradóknak életük része a véradás. Küldetésüknek érzik. Felelősséget éreznek azért, hogy mindig jusson elég vérkészítmény azoknak, akiknek a túléléshez vagy gyógyuláshoz szükségük van rá. Tudják, a véradás közös ügy: a rendszeresen leadott 4,5 deciliter vér teremti meg az említett egészségügyi biztonságot. Ez az erkölcsileg magas szintű, az év minden napján csendesen megtörténő tett összeköt véradót beteggel, véradótársával, és mindenkivel, aki a véradásszervezésben szolgál, illetve gyógyít – ezekkel a gondolatokkal tiszteleg a Vöröskereszt megyei szervezetének minden tagja, önkéntese, munkatársa a véradók előtt.
 
Rekordok: a véradás bajnokai
 
Különösen nehéz évek állnak a véradásszervezés mögött is, hiszen a járvány érintette a donorokat, a szervezőket. A pandémia hatására voltak olyan időszakok, amikor kevesebb véradóhelyszín nyithatta meg a kapuit. A biztonság ára volt, hogy nőtt a várakozási idő a helyszíneken. Hajdú-Bihar megyében a véradók ebben a helyzetben is kitartottak. Ezt fejezi ki az is, hogy az elmúlt 10 év „rekordjait” állítják fel a jubiláló véradók 2021-ben megyénkben. A legmagasabb véradásszámú donor, Papp László, 170-szeres véradásért vehet át kitüntetést Hajdúszoboszlón. Összesen 25-en vannak, akik 100-szoros vagy még többszörös véradók. 140-szeres véradó Zoványi István Zsolt, 125-szörös donor Pályi Tibor és Szilágyi László; mind a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének kitüntetettjei. Takács Pált 120-szoros donációért Hajdúböszörményben ünneplik. Három 110-szeres véradó és tizenhét 100-szoros ünnepelt előtt tiszteleghetünk. A nők lehetőségei korlátozottabbak a véradásban, de nődonoraira is büszke lehet a megye minden lakója. Különösen arra, hogy magas véradásszámú nőket is köszönthet, ráadásul két hölgyet 100-szoros véradásért: Szabóné Nagy Ilona Andreát és Szalai Ferenc Lászlónét, akiket Debrecenben tüntetnek ki. 90-szeres véradásért Balmazújvárosban vesz át elismerést Vargáné Cseh Ilona, 75-szörös véradásért Csige Sándornét Püspökladányban, Hajdúszoboszlón pedig Hegedűs Anikó Jolánt és Kovács Lászlónét ünneplik.
Nekik és a többi magas véradásszámú ünnepeltnek – a járvány miatt – a biztonságos lehetőségek és a véradók igényei szerint szervezik meg a köszöntés-ünneplés alkalmait a Vöröskereszt illetékes szervezetei megyénkben. A legtöbb területi központban véradóünnepségeket tartanak, máshol hangulatos körülmények között a Vöröskereszt irodájában adják át az elismerést, és kifejezik a társadalom tiszteletét és elismerését a jubiláló véradók előtt.
 
 
A Magyar Vöröskereszt által 2021-ben kitüntetett
100-szoros és annál magasabb számú véradásért kitüntetett Hajdú-Bihar megyei véradók:
 
170-szeres véradó:
Papp László (Magyar Vöröskereszt Hajdúszoboszló Területi Szervezet kitüntetettje)
 
140-szeres véradó:
Zoványi István Zsolt (MVK Debrecen Területi Sz. kitüntetettje)
 
125-szörös véradók:
Pályi Tibor,
Szilágyi László (MVK Debrecen Területi Szervezete kitüntetettjei)
 
120-szoros véradók:
Takács Pál (MVK Hajdúböszörmény Területi Sz. kitüntetettje)
 
110-szeres véradók:
Bíró Imre (MVK Hajdúböszörmény Területi Sz. kitüntetettje)
Kiss Sándor (MVK Debrecen Területi Sz. kitüntetettje)
Vámosi József (MVK Hajdúnánás Területi Sz. kitüntetettje)
 
100-szoros véradók:
Szabó Sándor (Balmazújváros Területi Sz. kitüntetettje)
Antal Attila Lajos
Balogh András,
Szabóné Nagy Ilona Andrea,
Szalai Ferenc Lászlóné,
Mercs Richárd Zsolt,
Nemes János,
Zagyva Tibor (Debrecen Területi Sz. kitüntetettjei)
Kiss Sándor (Hajdúböszörmény Területi Sz. kitüntetettje)
Kun Tibor (Hajdúnánás Területi Sz. kitüntetettje)
Karácsony Béla
Kígyós István,
Molnár Sándor,
Vég Lajos (Hajdúszoboszló Területi Sz.kitüntetettjei)
Kása Sándor
Oláh Károly,
Somogyi József (Püspökladány Területi Sz.kitüntetettjei)
 
 
Legmagasabb véradásszámú nők és férfiak a Magyar Vöröskereszt területein megyénkben
MVK Balmazújváros Területi Szervezet:
Vargáné Cseh Ilona: 90-es
Szabó Sándor: 100-szoros
 
MVK Berettyóújfalu Területi Szervezete:
Herczeg Erika: 40-szeres
Dézsi Ferenc: 90-szeres
 
MVK Debrecen Területi Szervezete:
Szabóné Nagy Ilona Andrea: 100-szoros
Szalai Ferenc Lászlóné: 100-szoros
Zoványi István Zsolt: 140-szeres
 
MVK Hajdúböszörmény Területi Szervezete:
Pásztor Aranka: 70-szeres
Takács Pál 120-szoros
 
Hajdúnánás Területi Szervezete:
Dobos Erika: 70-szeres
Vitézné Kovács Irén: 70-szeres
Vámosi József: 110-szeres
 
Hajdúszoboszló Területi Szervezete:
Hegedűs Anikó Jolán: 75-szörös
Kovács Lászlóné: 75-szörös
Papp László: 170-szeres
 
Püspökladány Területi Szervezete:
Csige Sándorné: 75-szörös
Kása Sándor: 100-szoros
Oláh Károly: 100-szoros
Somogyi József: 100-szoros

***
A fotón szereplők balról jobbra:
1. Dr. Antal László (a Magyar Vöröskereszt helyi alapszervezetének titkára),
2. Vámosi Attila (25-szörös jubiláló véradó),
3. Ale Erika polgármester
4. Horváth Ildikó Rita a Vöröskereszt Hajdúnánás területi vezetője

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »