Vöröskereszt
Vöröskereszt

Mit érdemes tudni a koronavírusról?

dátum2020. január 31.

A január közepe óta terjedő koronavírus kapcsán a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

 

A koronavírusról

 

2019 december 31-én, azok után, hogy a kínai kormány több ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos esetet is jelentett a Hubej tartománybeli Vuhan-ból, sikerült azonosítani a koronavírus egy új változatát. 2020 január 28-ig az alábbi országokban erősítették meg a vírussal összeköthető megbetegedéseket: Ausztrália, Kanada, Koreai Köztársaság, Franciaország, Németország, Hong Kong, Japán, Makaó, Malajzia, Nepál, Sri Lanka, Tajvan, Thaiföld, Amerikai Egyesült Államok, Vietnám.

A tünetek lehetnek többek között láz valamint légzési nehézségek, melyek nagyon hasonlóak több különböző légzőszervi megbetegedéshez, éppen ezért nehezítik a vírus beazonosítását.

 

Jelen vírus a hetedik olyan koronavírusnak számít a víruscsaládban, mely bizonyítottan fertőző emberekre nézve. A koronavírusok által okozott megbetegedések széles spektrumon mozognak a hétköznapi megfázástól az olyan komoly betegségekig mint a MERS, vagy a SARS, melyek csaknem 800 ember életét követelték a 2002/2003-as, szintén Kínából kiinduló járvány kitörésekor. Habár jelen vírustörzs tüneteiről vannak információink, keveset tudni annak terjedéséről és lappangásáról.

Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan friss információkat oszt meg a vírussal kapcsolatban.

Mint csaknem az összes koronavírus, a mostani változat is fertőző az emberekre nézve, és képes átterjedni állatról emberre, valamint emberről emberre is. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mostani járvány elsődlegesen emberről emberre terjed.

(fotóillusztráció forrása: femina.hu)

Az IFRC és Kínai Vöröskereszt szerepe a járvány megállításában

 

2020 január 26-ig a Kínai Vöröskereszt 56 millió svájci franknak megfelelő támogatást kapott az egészségügyi ellátás biztosítására, valamint orvosi és védőfelszerelések beszerzésére, új kórház építésére és egyéb járványügyi tevékenységre, melyből csaknem 1 millió légzőmaszkot és közel 30.000 palack fertőtlenítőt vásároltak és osztottak szét a Hubej tartománybeli Huanggang és Jicsang városokban. A Kínai Vöröskereszt vuhani szervezete koordinálja a felajánlásokból érkező, elhasználható egészségügyi eszközök (pl. köpenyek, maszkok, fertőtlenítők) elosztását, valamint segíti a helyi hatóságokat a szállításban. A helyi szervezet nem fogad közvetlen felajánlásokat.

Az IFRC szorosan együttműködik a nemzeti társaságokkal, különösen Kínában, Japában és Koreai Köztársaságban, ahol segít a helyzet monitorozásában, szakértők bevonásával forgatókönyveket dolgoz ki és szükség esetén felszerelést hív le.

 

A nemzetközi adományok forródrótja +86 10 855 94999 / 4938.

Ezen a számon várják a felajánlásokat!

 

Hogyan csökkenthető a koronavírus fertőzés kockázata?

 

A járvány okozta kockázatot nem érdemes alábecsülni, hiszen képes emberről emberre átadódni valamint a lakosság még nem alakított ki rá immunitást. Előfordulhat, hogy az esetek száma több alkalommal hirtelen följebb ugrik, mivel különösen a kezdeti időszakban, számos korai stádiumban lévő beteget nem diagnosztizáltak, ugyanakkor a legtöbb emberről emberre terjedő fertőzés közeli családtagok között vagy egészségügyi környezetben történt. Éppen ezért ajánlott tájékozódni és megelőző intézkedéseket tenni. Influenza-gyanús tünetek esetén érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni és beszámolni neki az elmúlt hetek utazásairól.

Magyarországon egyelőre nem jelentettek a koronavírussal kapcsolatos megbetegedést.

 

A kutatók a kevés biztos tény ellenére mindent megtesznek a lehetséges gyógymódok beazonosítására, az egészségügyi hatóságok pedig komoly eredményeket értek el a vírus útvonalának nyomonkövetésében, köszönhetően annak, hogy a kórokozót és a vírusszekvenciát sikerült azonosítani. A vírus továbbbterjedésének megfékezése érdekében a kínai hatóságok több millió emberre terjesztettek ki utazási korlátozásokat, és meghosszabbították a kínai Holdújév munkaszünetét január 30-ról február 2-re. A Holdújév a világ egyik legnagyobb éves népességmozgása. Csak Kínában több mint 1 milliárd ember indul ekkor útnak és csaknem 3 milliárd utazás történik.

 

Arra biztatunk mindenkit, hogy tartsa be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott alapvető óvintézkedéseket, és lehetőleg ossza meg az alábbi bejegyzést:

 

http://voroskereszt.hu/hirek/mit-erdemes-tudni-a-koronavirusrol/

 

 

Az alapvető óvintézkedéseket tartalmazó dokumentum nyomtatható formában letölthető:

Nemzetközi Vöröskereszt - k...(163.67 KB)

 

 

A cikk forrása: http://voroskereszt.hu/hirek/mit-erdemes-tudni-a-koronavirusrol/

 

 

 

 

 

 

 

 

CsakPONTTovábbi híreink

Mihály nevű véradókat is várnak
Ajándéksorsolással, meglepetésekkel készülnek a vöröskeresztesek a hétvégi Mihály-napi vásár véradására, amelyre idén is eljön a Magyar Vöröskereszt véradókamionja.
Bővebben »
Elsők közt vittek segélyt Romániába a forradalom idején
Nyugdíjasaink, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének nyugalmazott munkatársai, vezetői találkoztak október 19-én. Többségük most is aktívan szolgálja a vöröskeresztes ügyeket megyénkben önkéntesként.
Bővebben »
Leukémiával küzdő gyermekekért is szervez véradást a Vöröskereszt
Segítsünk azokon, akiknek vérkészítményre van szükségük az életben maradáshoz vagy a gyógyuláshoz, és töltsük fel a négynapos szünet után a vérkészleteket – így kérik véradásra a donorokat a vöröskeresztesek Hajdú-Bihar megyében.
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »