Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Újra ringben az elsősegélynyújtók

dátum2022. április 22.
Miért jöttünk érettségi előtt elsősegélyversenyre? – mert fontosnak tartjuk. Bármikor kerülhetünk olyan szituációkba, mint amilyenekben itt a kárhelyeken – válaszolták a debreceni elsősegélynyújtó versenyen a Sport Ladies csapat tagjai, a DSZC Irinyi János Technikum versenyzői.

 

„Újraéleszti” a Magyar Vöröskereszt felmenőrendszerű Országos elsősegélynyújtó versenyét, mely a pandémia elmúlt két évében nem vagy korlátozott módon valósulhatott meg. A Debrecen Területi Szervezetének fordulóját április 21-én a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tartották meg. Dacára a két év kiesésnek 11 csapat nevezett a versenyre. Összetett, soksérültes baleseti helyszíneken kellett az alapfokú elsősegélynyújtásnak megfelelő ellátást nyújtaniuk a csapatoknak. Megméretésre, gyakorlásra és tanulásra adott alkalmat a program, hiszen az egyes kárhelyeken a zsűri a fiatalok teljesítményét értékelve a helyes eljárásokat is ismertette. Így – Dede György mentőtiszt, zsűrielnök szavaival – „itt mindenki győzött”.
– Hirtelen történt minden, szokatlan volt a szimuláció, de nagyon jól esett teljesíteni – mondták az első kárhely után a Sport Ladies csapat tagjai, a DSZC Irinyi János Technikum versenyzői. Ezen a ponton a szimulált baleset egy komoly tantermi verekedésből és annak következményeiből állt. Újraélesztést kellett alkalmazni, felismerni és ellátni epilepsziás rohamot, állkapocsficamot. A lányok; Gergely Amanda, Lakatos Emese, Csordás Adrienn,  és Cziczás Nóra, a következő kárhely előtt megbeszélték tapasztalataikat. Érdeklődésünkre elmondták, az érettségi előtt azért vállalkoztak a versenyre, mert fontosnak tartják az elsősegélynyújtást. – Bármikor szükség lehet a tanultakra és bármikor kerülhetünk olyan szituációkba, mint amilyenekben itt a kárhelyeken teljesíteni kell – hangsúlyozták.
 
„Mi nem izgulhatunk”

Összesen 3 kárhely és 2 elméleti állomás várta a csapatokat; életszerű helyzetekben kötöztek a fiatalok artériás, vénás vérzést, kezeltek áramütést szenvedett, gerincsérültet, elláttak félrenyelést, infarktusos beteget.
–  Mi nem izgulhatunk – eredményhirdetéskor Dede György a baleseti szituációban tapasztalt stresszre és annak kezelésére is kitért. Mint elmondta, próbálni kell nyugodtnak maradni, hiszen a helyszínen segítségre szoruló embernek nem tesz jót, ha azt érzi, hogy nagy a baj. Biztatta a résztvevőket, a felkészítő tanárokat, és a továbbjutó csapatokat is, hogy öregbítsék Debrecen hírnevét. – Volt már országos győztes, sőt nemzetközi versenyen is vettek már részt a cívisvárosból induló csapatok – jegyezte meg, majd kihirdette az eredményeket:
Általános iskolai kategóriában a Debreceni Egyetem Kossuth Gimnáziumának és Gyakorló Általános Iskolájának korosztályos csapata, a Kötözött sonka nevű társaság lett az első. Középiskolai kategóriában pedig a Delta Team „fedőnevű” csapat, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjai érte el a legmagasabb pontszámot. Mindkét csapattal találkozunk a Magyar Vöröskereszt Megyei elsősegélynyújtó versenyén egy hónap múlva.
 

 
A Magyar Vöröskereszt Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenye
Debrecen területi fordulójának eredményei:

 
Gyermek (általános iskolai) kategória:

1. Kötözött Sonka nevű csapattal
a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Gyakorló Általános Iskolája általános iskolai

2.Svetits Katolikus Általános Iskola

3. Debreceni Vöröskeresztesek 2022 nevű csapattal
a Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI

4. MENTŐ-Angyalok nevű csapattal
Vámospércsi Mátyás Király Általános Iskola és AMI

5. Kinder Kommandó nevű csapattal
Epreskerti Általános Iskola

6. Vöröskeresztes Lovagok nevű csapattal
Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskola
 
 
Ifjúsági (középiskolai) kategória:
 
1. Delta Team
Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium
 
2. D-szekció nevű csapat:
Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Gyakorló Általános Iskolája gimnáziumi
 
3. Életmentők
Szent László Gimnázium és Technikum
 
4. Svetits Katolikus Gimnázium
 
5. Sport Ladies
DSZC Irinyi János Technikum

A fotókat Gyarmati Gábor készítette
A versenyről készített fotóriportja megtekinthető megyei Facebook-oldalunkon
válogatás látható Galériánkban is.

***
Támogatóknak köszönhetjük, hogy a résztvevők érezhették, felkészülésük, teljesítményük értékességét, hiszen a győzteseket és minden résztvevőt ajándékokkal térhettek haza.
Köszönjük, hogy támogatták a versenyt, amely egyszerre szolgálja az elsősegélynyújtás ismereteinek elsajátítását és magának az ügynek, a sérült vagy rosszul lévő embertársunk megsegítségítésének a népszerűsítését az utánunk következő generáció köreiben.

A Terület elsősegélynyújtó versenyt támogatták:

Kis-Virág Cukrászda
2 db csokoládétorta a győzteseknek

Station Bistro
kuponok (9 ezer ft értékű)

Magyar Vöröskereszt Debreceni Nyugdíjas Egyesület Korosztályi Alapszervezet
pogácsa a versenyzőknek

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »