Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Első az ember mindig minden körülményben: Vöröskereszt

dátum2022. április 27.
Az ukrajnai konfliktus miatti feladatokkal újraírt és a szokásos közérdekű tevékenységeket tartalmazó éves tervek, az elmúlt esztendő összefoglalása, választás,majd a megyei kitüntetettek bemutatása –  a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete Küldöttgyűlést és világnapi ünnepséget tartott, melyet Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke és a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői is megtisztelték látogatásukkal.
A tartalmas és fordulatos értekezletről e helyen hamarosan bővebb cikkel is jelentkezünk. Egyelőre engedjék meg a tisztelt olvasók, hogy alább felsoroljuk a Vöröskereszt-világnapi megemlékezésen bemutatott önkénteseinket, akiket 2021. évi munkájuk elismeréséért kitüntetett a Magyar Vöröskereszt.
 
 
 
Az ukrajnai konfliktus miatti feladatokkal újraírt és a szokásos közérdekű tevékenységekkel teli tervek, az elmúlt év összefoglalása és világnapi ünnepség. Utóbbin bemutattuk a Magyar Vöröskereszt megyei kitüntetettjeit; az ifjúság gondolataival mondott ünnepi beszédet Ménes Mátyás, megyei ifjúsági vezetőségi tag. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Fodor Antalné dr., a Magyar Vöröskereszt elnöke, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke és Nemzetközi Vöröskereszt képviselői is – Elena Ajmone Sessera és Martin Thalman, a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) Debreceni Irodájának régi és új vezetője – megtisztelték látogatásukkal. A tartalmas és fordulatos értekezletről e helyen hamarosan bővebb cikkel is jelentkezünk. Egyelőre engedjék meg a tisztelt olvasók, hogy alább felsoroljuk a Vöröskereszt-ilágnapi megemlékezésen bemutatott önkénteseinket, akiket 2021. évi munkájuk elismeréséért kitüntetett a Magyar Vöröskereszt.
 
A fényképeket Gyarmati Gábor készítette (a küldöttgyűlés és a világnap fényképei megtekinthetőek Facebook-oldalunkon.)

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének kitüntetett önkéntesei, tagjai:
 
Vöröskeresztes Tevékenységért - Arany fokozat – Ipacsné Lengyel Erzsébet 
Ipacsné Lengyel Erzsébet majdnem négy évtizede, 37 éve önkéntese a Vöröskeresztnek Egyek nagyközségben. Vöröskeresztes tevékenységét lakóterületi alapszervezeti titkárként kezdte, később Ő lett a Községi Szervezet titkára. Tekintélyének és jó kapcsolatteremtő képességének köszönhetően a szervezési mutatók évről évre stabilak a településen.
 
Vöröskeresztes Tevékenységért - Ezüst fokozat – Dr. Korcsmáros Ferenc
Dr. Korcsmáros Ferenc 2008-tól végez vöröskeresztes tevékenységet. Több ciklus óta a Magyar Vöröskereszt Berettyóújfalu területi szervezet elnöke. A vezetőség ülésein és a területi szervezet munkájában aktívan részt vesz. Ötletekkel, munkájával és adományokkal hatékonyan segíti a területi szervezetben folyó munkát. A rendezvények lebonyolításában is tevékenyen részt vesz. Szívügyének tartja a véradók világnapja alkalmából megrendezett ünnepség zökkenőmentes lebonyolítását.
 
Vöröskeresztes Tevékenységért - Ezüst fokozat – Sipos Anna-Mária
Sipos Anna-Mária 1983 óta vöröskeresztes tanárelnök Hajdúszováton, a megye egyik leghátrányosabb helyzetű településén. Tiszteletreméltó az a hatalmas erőfeszítés, amit kitartóan, töretlen lelkesedéssel a rossz szociális körülmények között élő gyermekek nevelésébe fektet. Kiváló tanárelnök, aki szinte minden ifjúsági és ifjúságvédelmi vöröskeresztes tevékenységben fejleszti növendékeit. Nyugdíjba vonulása óta a Területi Szervezetnek is egyik legaktívabb önkéntese.
 
 
Vöröskeresztes Tevékenységért - Bronz fokozat – Kerekes Istvánné
Fordulatot hozott alapszervezete életébe Kerekes Istvánné, Erzsike, amikor 2016-ban vállára vette a titkárság feladatait alapszervezetében Balmazújvároson. Az addig hosszú éveken át 20-30 fős tagszámot 100 fölé emelte, majd megtartotta a nagylétszámú „csapatot”. Nem csak a tagságát növelte a szervezetnek, hanem fokozta az aktivitást is az alapszervezet tevékenységeinek motorjaként. Jó értelemben agilis személyiségként, remek szervezőként, lelkes, elhivatott vöröskeresztes titkárként elérte, hogy az alulról is szerveződő hazai és nemzetközi Vöröskereszthez méltó módon működjön az alapszervezet.
 
 
Vöröskeresztes Tevékenységért - Bronz fokozat – Oláh Károly
Oláh Károly 2004-től végez vöröskeresztes munkát alapszervezeti tagként Hajdúböszörményben, 2008-tól alapszervezeti titkár. Kiemelkedő színvonalon végzi titkári munkáját, minden területen számíthatunk rá, legyen az katasztrófavédelmi tevékenység, elsősegélynyújtás, járőrszolgálat, vagy élelmiszergyűjtés. Mindezek mellett hatalmas segítséget nyújt munkahelyén a véradásszervezésben, a véradómeghívók és -plakátok célba juttatásában, valamint egyéb levelek és adománycsomagok kézbesítésében.
 
Vöröskeresztes Tevékenységért - Bronz fokozat – Szabó Imréné
Szabó Imréné, 2010-től nyugdíjba vonulása után, vált szervezetünk elhivatott tagjává. Ezt az áldozatos, önkéntes tevékenységet azóta is töretlen lelkesedéssel és odaadással végzi Polgáron. Rendszeresen részt vesz az adományok gyűjtésében, osztásában, a véradásszervezésben és lebonyolításában. A rábízott munkát mindig szeretettel, pontosan és precízen végzi. Célorientáltsága, kedvessége, megnyerő személyisége lelkesít másokat.
 
Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevél – Egyeki Alapszervezet
Ötven éves lesz hamarosan az Egyeki Alapszervezet, mely az 1970-es években alakult meg, és azóta is folyamatosan működik. A tevékeny helyi emberekből kovácsolódott csapat minden vöröskeresztes megbízatásnak örül, és nagy erővel dolgozik a feladatok megoldásán. Legyen szó tagszervezésről, adománygyűjtésről és -osztásról, rendezvények szervezéséről, véradóünnepségek megtartásáról, erőt, energiát nem sajnálva mindent megtesznek, hogy a lehető legsikeresebben teljesüljenek a Vöröskereszt céljai. Méltóképpen képviselik a településen a nemzetközi szervezetet, szolgálják a hatékony vöröskeresztes munkát, és kiemelkedően aktívan segítik a területi vezető munkáját.
 
Év Támogatója – „KajásRobi” és Társa „KajásZsolt”
– Aggódtam, hogy nem engem kér meg – válaszolta nyomban KajásRobi, amikor egy novemberi napon a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének igazgatója érdeklődött, valamilyen módon tudná-e segíteni a járványhelyzetben diszpécserként a megyei Mentőállomásán szolgáló vöröskeresztes önkéntesek étkeztetését. Nagy Róbert vállalkozótársával Nagy Zsolttal – akik köz- és szociális étkeztetéssel foglalkoznak Debrecenben – minden nap 30 adag kétfogásos ebédet szállítottak ki a volontőröknek nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is a járványhelyzet végéig, júniusig; ily’ módon több, mint hatmillió forint értékben támogatták az ügyet. Tettük példátlan volt az elmúlt másfél évtizedben.
 
 
Év Támogatója – Kerekes Antal
Kerekes Antal kivételes szociális érzékenységű vállalkozó, aki Vendéglátóegység- és cukrászdatulajdonosként minden alkalommal jelentős engedménnyel, a kértnél nagyobb mennyiségben és díjmentesen szállítja ki rendezvényinkre a süteményeket, illetve készételeket. Hátrányos helyzetű gyermekek és idős emberek, jubiláló véradók, áldozatos munkát végző önkéntesek programjait tehetjük örömtelivé, teljessé támogatásainak köszönhetően Hajdúböszörményben. A több száz fős karácsonyi ünnepségeinket minden évben felajánlásaival segíti. Nem ismer lehetetlent, minden kérésnek igyekszik eleget tenni, legyen az beigli a gyerekek részére vagy alapvető élelmiszer az időseknek; s a repertoárjában esetleg nem szereplő megrendeléseinket soron kívül elkészíti.
 
Magyar Vöröskereszt Elnöki Díszoklevél - Dr. Szekeres Antal
Dr. Szekeres Antal magasfokú felkészültséggel, felelősségteljesen, a Vöröskereszt szellemiségében közel 14 éve országos küldöttként szolgálja a Vöröskereszt humanitárius munkáját Hajdú-Bihar megyében Dr. Szekeres Antal – aki Debrecen Megyei Jogú Város jegyzője, 2017-től címzetes főjegyző. Annak ellenére, hogy rendkívül elfoglalt, ellátja az időigényes vöröskeresztes feladatokat, aktívan részt vesz üléseinken, felkéréseinknek eleget tesz; tudására, széles látóköré, kapcsolataira számíthat a szervezet és célcsoportjai.
 
Vöröskeresztes Szolgálatért Főigazgatói Dicséret – Horváth Ildikó Rita
Henry Dunant utódai a vöröskeresztesek: ez az állítás jut eszünkbe, ha Horváth Ildikó Ritára gondolunk, hiszen Vöröskeresztben végzett munkáját odaadó szolgálattal, áldozatosan végzi. A feladatkörében megfogalmazottaknál a kezdetektől mindig többet vállalt és vállal. Szolgált Röszkén, majd Hegyeshalomnál a menekültválság idején. Egy szóval sem panaszkodott, mikor esőben ázva dolgozott a határ mentén, és – mi észrevettük, hogy – megfázva tért haza. 2015. évi menekültügyi tevékenység kapcsán az Országos Igazgatóság elismerő oklevélben részesítette. Egy évvel korábban, 2014-ben lépett munkatársként a Magyar Vöröskereszt kötelékében, és 2015-től – 25 éves korától – a Hajdúnánás Területi Szervezet vezetője.
Fiatal munkatársunk remek vezető, kezdetektől önállóan tartja kézben területe ügyeit, ugyanakkor elfogadja az útmutatást a tapasztaltabb koordinátoroktól. Fáradhatatlanul, önzetlenül szolgálja a Vöröskereszt tevékenységeit. Szívügye a gyermekvédelem, család-és gyermekvédelem szakos pedagógus. Minden megyei gyermektáborban önkéntesen részt vesz. Több fejlesztő és helyi, települési értékekhez szervesen kapcsolódó gyermektábort szervezett Hajdúnánáson, ezzel is szolgálva a Vöröskereszt sokszálú létét, társadalmi beágyazódását.
 

 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »