Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Mindenki középpontban volt a Vöröskereszt-táborban

dátum2022. szeptember 9.
Jó levegő, jurtát idéző épület, nyármeleg, fejlesztő, vidám programok és sok szeretet – 25 gyermeknek szervezett élménydús tábort augusztus 15-18. között a püspökladányi Arborétum Jurtatáborában a Magyar Vöröskereszt megyei, területi szervezete és annak alapszervezete.

 
Vidám gyermekhangok töltötték meg a püspökladányi Arborétum Jurtatáborát augusztus 15-18. között. Napsugár címmel itt tartotta 2022-ben a hátrányos helyzetben és/vagy egészségkárosodással élő gyermekek táborát a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete, a Püspökladány Területi Szervezete és annak Nagycsaládos Alapszervezete.
 
Önkéntesek, köztük szakemberek a gyermekekért
 
A gyermekek az első nap megismerkedtek a Vöröskereszttel, elsajátították az újraélesztés és az elsősegélynyújtás fogásait, közösségépítő játékokat játszottak.  – Zsuzsa néni! Játszhatjuk azt, hogy én vagyok a Vöröskereszt elnöke? – hallatszott a 2. napon a szabadfoglalkozás idején. A legjobb tanulás a játék, és itt a játékok a legjobb kezekbe kerültek: szakemberek, tapasztalt önkéntesek töltötték ezeket a napokat a gyermekekkel. Tőkésné Szabó Zoé fejlesztő pedagógus naponta több órán át változatos foglalkozásokba vonta be a gyermekeket. Színes hullahoppkarikák földön, kézben és derékon, egyéb mozgásos feladatok, finom, türelmet és kézügyességeket alakító kifestők, tanító-gyógyító mesék, Exathlon élőbábos társasjáték, egyéb kézműves foglalkozások követték egymást.


Nagy sikere volt a zenének. Hangszersimogatóba és interaktív zenés gyermekműsorba vonta be a csapatot Bánsághy Kálmán, a Csenki Imre Művészeti Iskola zenepedagógusa és Szálkai János zenepedagógus. A gyerekek alig várták, hogy kézbe vegyék a hangszereket. Nem maradt el a gitáros, a közös, csapatépítő éneklés sem. A Vöröskereszt munkatársaival délután és este ismert és új dalokat tanultak a gyerekek. Több szólamban énekelték a csöppségek a grunddalt a Pál utcai fiúk című musicalből, és a tábor dala lett a Legyetek jók, ha tudtok.
 

A gyerekek bejárták az Arborétumot is, a túrán megismerkedtek az őshonos növény- és állatvilággal. Élménydús rendőrségi bemutatón vettek részt, amelynek része volt a kerékpáros-rolleres akadálypálya.

Nyaralhattak, táborozhattak, hiszen sokuknak erre más módon nem volt lehetőségük. A Vöröskereszt Napsugártáborának célja volt az is, hogy közelebb hozza egymáshoz a különféle nehézségekkel élő gyermekeket. A fiatalok elfogadták egymást, figyeltek a másikra. Az egyik nagyobb diák olvasta a mesét a csendes pihenőben a „jurta közepén”. A szervezők és megvalósítók szándéka volt az is, hogy a mindennapi élet ritmusát is gyakorolják a gyerekek, a közös étkezéseket, a fogmosást, a pihenőket és a „villanyoltást” is beleértve. Kiváló közös teret adott ehhez a Jurtatábor épülete.
 

A tábor 4 napos volt, ám sokkal többnek érződött, hiszen gazdag, fejlesztő foglalkozások töltötték meg, barátságok szövődtek a gyermekek között, és a vöröskeresztesek ügyeltek arra, hogy mindenki igénye szerint kapjon feladatokat, figyelmet, pihenőidőt. Itt mindenki középpontban volt.
 
Fotók megtekinthetőek a Facebook-oldalunkon.


 
 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »