Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Hogyan zajlanak a véradások a veszélyhelyzet idején?

dátum2020. március 19.

A Magyar Kormány március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus kapcsán, mely befolyásolja a rendezvények, véradások lebonyolítását is.

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel egyre több munkahely és közintézmény mondja le a területére szervezett véradásokat. Az elővigyázatosság szükséges és érthető, ugyanakkor a külső véradási események lemondása a véradások csökkenését eredményezi.

 

Az egészségügyi intézmények vérkészítményekkel való ellátása folyamatos feladat, amelyhez elengedhetetlen a véradók segítsége, hiszen az emberi vér csak emberi vérrel pótolható.

 

Mivel nagyon sok beteg élete vagy felépülése múlik azon, hogy megkapja az ellátásához szükséges vérkészítményeket, ezért arra kérjük a munkahelyeket, hogy lemondott/elhalasztott véradás esetén hívják fel a dolgozóik figyelmét az intézeti véradásokra és ösztönözzék őket erre fontos önkéntes tevékenységre, valamint lehetőség szerint a véradásokért fél-egy nap munkaidő kedvezményt biztosítsanak munkavállalóik számára.

 

A potenciális véradók lehetőleg tájékozódjanak a közelükben található véradásokról.

 

Mit tegyen a véradó a helyszínen?

 

A véradók a véradásokon minden esetben önként számoljanak be arról, ha az elmúlt 30 napban külföldön jártak, megkönnyítve a véradásszervezők munkáját.

Jelen rendelkezések szerint az új koronavírus kiemelt kockázata miatt minden egyéb más kiszűrés mellett 30 napra kizárja a véradásból azokat a véradókat, akik 2020. február 05. után külföldön jártak. A kiszűrés a terület elhagyásának időpontjától kezdődik. 

 

Azok a véradók, akik az elmúlt 30 napban külföldön jártak nem léphetnek be a véradás területére sem. Kérjük a véradók megértését és együttműködését.

 

Amennyiben a terület elhagyását követően 30 napon belül nem jelentkeznek fertőzésre utaló panaszok, úgy ismét várjuk sok szeretettel az érintett önkéntes véradókat véradásra.

 

 

Milyen megelőző intézkedéseket tesz vagy tervez az Országos Vérellátó Szolgálat a koronavírus terjedésének megakadályozására?

 

A véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat korlátozásokat, megelőző intézkedéseket vezetett be, tekintettel a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetre. A bevezetett intézkedések, tudnivalók, tájékoztatók a www.ovsz.hu weboldalon érhetők el. Az információkat folyamatosan frissítjük.

 

Az OVSz dolgozói viselnek-e szájmaszkot?

 

A kórházakban, egészségügyi intézményekben alkalmazott szájmaszkok célja megakadályozni, hogy viselőjük ne terjessze továbbá a vírusokat, baktériumokat, nem pedig az, bogy az egészséges embereket megóvja a fertőzésektől.

 

Az OVSz továbbá arra szólítja fel a lakosságot, hogy ne jelentkezzenek véradásra és ne lépjen a véradás területére azok a jelentezők, akik...

 

Ha az utóbbi 1 hónapban:

  • Külföldön járt
  • Kimutatták Önnél a koronavírust (COVID-19)
  • Olyan beteggel érintkezett, akinél kimutatták a koronavírust:
    • egy háztartásban él;
    • személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő);
    • zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő) [pl. munkahelyen egymás közelében, iskolában egy osztályteremben, kórházi beteglátogatás során];
    • közvetlen fizikai kapcsolatba került új koronavírussal fertőzött személlyel (pl. kézfogás útján);
    • védőeszköz alkalmazása nélkül új koronavírussal fertőzött beteg váladékával érintkezett (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papír zsebkendőhöz);
    • a repülőúton
      • bármilyen irányban 2 ülésnyi távolságban ült
      • COVID-19 beteget ápolt,
      • a repülőgép személyzeteként az új koronavírussal fertőzött beteg ülőhely szektorában látott el szolgálatot,
    • az előírt egyéni védőeszköz megfelelő alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg közvetlen ellátásában/ápolásában részt vett vagy laboratóriumi dolgozóként COVID-19 beteg mintáit kezelte.
  • Hirtelen megjelenő betegsége volt:
    • láz (magasabb mint 37,5 °C)
    • izomfájdalom
    • köhögés
    • légszomj
    • erős fáradékonyság

 

A koronavírus kapcsán érvényben lévő korlátozásokról és az aktuális véradóhelyszínekről a www.ovsz.hu  és www.veradas.hu weboldalakon tájékozódhatnak.

 

Együttműködésüket megköszönjük és várjuk Önöket véradásainkra!

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »