Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Női és férfirekord a véradásszámban

dátum2022. december 7.
A véradás nem verseny. Mindenkinek tisztelet jár, aki lehetőségei szerint önkéntesen vért ad. Ha azonban valaki 185-szörös véradó, mint Kis Sándor és 120-szoros nődonor, mint Szabóné Nagy Ilona Andrea, akkor érdemes felhívni rá a figyelmet, hiszen Debrecenben ők az évtized legmagasabb véradásszámú donorjai jelenleg.


Kis Sándor átveszi a 185-szörös véradásáért az elismeréseket.
 
Egyik legszebb emberi cselekedet a véradás. Igazán tudja az értékét az, aki átélte, hogy véradónak köszönheti saját vagy egy szeretett személy egészségének visszanyerését – e szavakkal nyitotta meg Dr. Sutka Sándor, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének elnöke a terület véradóünnepségét 2022. november 23-án Lion Office Center Symphonia Éttermében. Majd hozzáfűzte: „Átéltem olyan beavatkozást, amelyhez vérkészítményre volt szükség, és hálásan köszönöm ismeretlenül is a véradóknak!” A rendezvény a magyar véradók napja – november 27. – alkalmából tartott ünnepsorozat része. Ilyenkor a Magyar Vöröskereszt megragadja az alkalmat, hogy az önkéntes véradók pótolhatatlan tettére felhívja a figyelmet, és kitüntesse a magas véradásszámú, jubiláló véradókat. Debrecenben összesen 385 donort ünnepeltek idén, és személyesen a 25 és annál magasabb véradásszámú donoraikat, közel 180 főt hívtak meg a véradóünnepségre. 2022. véradóünnepségén igen magas véradásszámú jubilálók tették különlegessé.
 
„Hegyeket mozgatnak, emberségből példát mutatnak” – Széles Diána alpolgármester
 
Debrecennek nincs vára, folyója, hegye, mégis tapasztaljuk, hogy a szeretet, összetartozás érzése működi a városban. Ma olyan emberek ülnek itt, akik sokat tudnak adni. Nekik köszönhető, hogy amikor baj van, és vérre van szükség, az készen áll. Kijelenthetjük, hogy olyan debreceniek élnek köztünk, akik várakat tudnak építeni, hegyeket tudnak mozgatni és folyókat fakasztani – hívta fel a figyelmet a debreceni véradók fontosságára Széles Diána, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere, köszöntőjében.
 
 
Szinte minden nap szükség van vérkészítményre – Professzor Dr. Kiss Csongor
 
– A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekhematológia és Onkológia Központját is vezetem. Kicsi, 15 ágyas osztály ez, de a régió kisbetegeit kezeljük itt, folyamatosan. A kovid idején is elláttunk mindenkit minden nap, nem volt várólista. Az év 365 napjából alig akad egy is, amikor nem adunk vérkészítményt a kis pácienseknek – mondta Professzor Dr. Kiss Csongor, az ESZK Transzfúziológiai és Hematológiai Tagozatának titkára. Mint elmondta, az itt leukémia, vérszegénység, vérzékenység, s daganatos betegségek miatt kezelt betegeknek csak olyan készítmények segítenek, amelyek teljes véradásból származnak. Ezek: a leadott, sejtes vérből nyert vörösvértest-, trombicita-, granulocita-koncentrátumok. Mind „sejtes, meleg, érző vérkészítmények” – érzékeltette a professzor. Ismertette, hogy a plazmaállomásokon levett vérnek más a szerepe. Az önkéntesen leadott 44 ml teljes vér ezért nagyon értékes, s egyelőre nincs szintetikus készítmény, ami kiválthatná. Az említett készítményekre rengeteg intézményben szükség van napi szinten. A felnőtt leukémiás betegek kezelésénél (a Belgyógyászaton), a traumatológiai, szívsebészeti, ortopédsebészeti beavatkozásoknál. „Köszönet a donoroknak, hogy lehetővé teszik, hogy a vérkészítményeknek segítségével ezek a betegek kibírhassák a nagy kezeléseket és felgyógyuljanak!” – zárta szavait.
 
Kettős érzés, mert már többet nem adhat
 
Ez a mondat először hangzik el a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének véradóünnepségén az elmúlt 11 évben, de lehet, hogy sok évtizede már – jelentette be Bánfi Ildikó, a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének vezetője a kitüntetések átadásakor: „A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete 185-szörös véradásért „Elismerő Oklevéllel” és Emlékplakettel, valamint tárgyjutalommal ismeri el a következő véradót: Kis Sándort, aki legmagasabb számú véradója volt a területi és a megyei szervezetnek már évekkel ezelőtt is. 140-szeres véradóként megkapta a minisztériumi Pro Vita díjat. Születésnapját éppen holnap ünnepli. Engedje meg, hogy szeretettel megköszöntsük, és gratuláljunk ehhez a gyönyörű életpályához, amely alatt akár 555 életet is megmenthetett.”
Kis Sándor később kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy véradásai számával sohasem foglalkozott, csak egyszerűen, ha eljött az idő, elment vért adni, de a 161. alkalom után megtört a jég: eszébe jutott, hogy négy év múlva eléri a véradás felső korhatárát, és hogy jó érzés lenne addigra elérni a 180-as véradásszámot. Kettős érzés, hogy ezt elérte, sőt felül is múlta ezt a célt, hiszen az öröm mellett szomorú, hogy többet már nem adhat vért, nem segíthet ezúton, hiszen a rendezvény másnapján, 26-án betöltötte 65. életévét.
 

Jó érzés, hogy elismerik a segítségünket – Szabóné Nagy Ilona Andrea

A legmagasabb véradásszámú donorok között viszonylag kevés női névvel találkozunk. A hölgyek kevesebbszer adhatnak vért, és több a kizáró, egészségügyi tényező kíséri életüket. Az elmúlt években több hölgy is elérte 100. véradását Debrecenben és megyénkben. Ám 100 feletti nőjubiláló az elmúlt évtizedben nem volt. Női rekord és valóságos meglepetés ezért, hogy Szabóné Nagy Ilona Andreát 120-szoros véradásért tüntethették ki a debreceni rendezvényen.
„Mindig motivált, hogy akik olyan helyzetbe kerülnek, hogy vérre van szükség a kezelésükhöz, megmentésükhöz, csak akkor kapnak vért, ha a donorok adnak, és elegendő vér áll rendelkezésre” – mondta el érdeklődésünkre. Szakmunkástanuló korától ad vért. Igaz, a gyermekvállalás és egyéb egészségügyi okok miatt ki kellett hagynia időszakokat.  120-szoros véradóként jó érzés számára, hogy elismerik a donorok segítségét – mondta el érdeklődésünkre.
 
Csak attól fél, hogy nem adhat

A legfélelmetesebb része a véradásnak számomra az, amikor az ujjbegyemhez közelít a tű. Nem a szúrás miatt, hanem mert akkor dől el, hogy abban a kis levett vérben van-e elég hemoglobin – mondta Sikuláné Kiss Andrea, 60-szoros véradó. – Kétszer kiszűrtek, az volt a legszörnyűbb. Utánaolvastam több helyen is, hogy mit kell tenni ilyen helyzetben, például, az Önkéntes véradók Facebook-csoportban. Leghatékonyabb az a módszer volt, amely szerint egy héttel a véradás előtt naponta egy marék mazsolát, s egy nagyon pici, kávéspohárnyi vörösbort kell elfogyasztani.
 
Mindig kevés folyadékot fogyasztottam, de ez nem tesz jót a véradásnak, ezért – hogy vért adhassak – megiszom a véradás napján a 1,5 liter vizet – válaszolta Szilágyi Gabriella, 30-szoros véradó. Az első véradásra iskolás korában ment el. Kedves emlék, hogy aki vért adott, kapott egy narancsot. Azután rendszeresen járt vért adni, amikor tehette, és nosztalgiavéradásokat is szerette.
 
Szép táncműsort és vért is adnak
 
Tánccsokorral ajándékozta meg a jelenlévőket a Dance Universe TáncSport Egyesület. Latin táncokkal léptek színpadra gyermek, ifjúsági és felnőtt táncosaik; Jurás Liza és Jurás Lackó, Gunics Rebeka és Veres Benedek, Sándor Szilvia és Szmolka Tamás. Felkészítőjük Jurásné Miklósi Ivett volt.

Az egyesület nem csak ezúton támogatja a véradást. Vezetői, tagjai kezdeményezték 2020-ban, hogy véradóhelyszínné váljanak, és azóta többször adtak vért tanárok, felnőtt tanítványok és szülők a tánctermükben.

 

Az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos növendékei tavaly is megünnepelték a véradóikat műsorukkal, és idén is első szóra eljöttek. Sustyák Janka Adamis Anna versét tette élővé, Balogh Vivien Cserháti Zsuzsa: ’Én vagyok’ című dalát adta elő. Tanáruk: Dr. Bagossi Edit intézményvezető-helyettes, a drámatagozat vezetője.
 
 
A legmagasabb véradásszámú jubiláló donorok Debrecenben 2022-ben:
 
100-szoros: 4 fő
Daróczi István
Szabolya József
Varga Sándor
Pákozdi Lajos

 
110-szeres: 1 fő
Gabrielisz László József

 
120-szoros: 1 fő
Szabóné Nagy Ilona Andrea
(Itt – mivel a nőknek kevesebb lehetőségük van vért adni – hadd’ említsük meg a másik két legmagasabb véradásszámú hölgyet is  
80-szoros véradó: Szűcs Zsuzsanna Borbála,
90-szeres véradó: Dombiné Vajda Katalin Irma)
 
140-szeres: 1 fő
Fenyvesi Zoltán
 
185-szörös: 1 fő
Kis Sándor
 
A fotókat Gyarmati Gábor és Ménes Mátyás készítette.
A rendezvény fotóriportja megtekinthető a Facebook oldalunkon két mappában:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5687580341335963&type=3
 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5695627803864550&type=3


 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »