Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Kemény verseny, nyertes ügy

dátum2023. május 5.
„Akármennyi pontot szerzünk, megéri, mert a hibáinkból is tanulunk” – mondták a ’Svetits’ általános iskolás versenyzői a Magyar Vöröskereszt Debrecen területi elsősegélynyújtó versenyén. Bár általában nem az eredmény a verseny és a versenyzők fő célja, eldőlt, hogy mely’ csapatok jutottak be a Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei döntőjébe.
 
 
– Megígérhetem mindenkinek, a kárhelyek nehezek lesznek – e szavakkal tulajdonképpen a verseny fontosságát hangsúlyozta Dede György mentőtiszt, a Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny Debrecen területi fordulójának zsűrielnöke a program megnyitóján, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben május 2-án. Mint elmondta, szükség lenne arra, hogy a felnövő korosztály természetesen tudja az elsősegélynyújtást. – Ne tartsátok magatokban a tudást, adjátok tovább, hogy minél több embert megtaláljon. Az életveszélyes helyzetekben a legfontosabb ez az ismeret és segítségnyújtás, hogy még életben találják a mentők a beteget, és segíthessenek rajta.
– Örülnék, ha az elsősegélynyújtás beépülne az oktatásba, olyannyira fontosak azok az ismeretek, amelyeket itt alkalmaznak – mondta Sipos István a Vörösmarty-iskola igazgatója. Az iskola sok éve helyszínt ad a versenynek, és egyéb vöröskeresztes, közérdekű ügynek is részese mint aktív Vöröskereszt-bázisiskola.
 
Elsősegélynyújtó szakkör
 
„Akármennyi pontot szerzünk, megéri, mert a hibáinkból is tanulunk” – foglalták össze a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium versenyzői. Luca, Vera, Tibi, Dani és Zete elsősegélynyújtó szakkörre járnak az iskolájukban. Érdekli őket a téma, nagyon fontos, alapvető tudásnak tartják, ezért neveztek a versenyre. Izgultak ugyan, de az élethű helyzetekben való gyakorlásból sokat lehet tanulni, és bárhogy sikerül a verseny, megéri, hiszen tanulnak belőle – mondták. Második helyezettként végezték. Felkészítő tanárukkal is találkoztunk, hiszen ő volt a – az első helyezett – felnőtt csapat a kapitánya.
 
Összesen 10 csapat mérte össze tudását a debreceni versenyen. Soksérültes, tudást, figyelmet és csapatmunkát igénylő helyzetek vártak rájuk, amelyekben alapfokú elsősegéllyel kellett ellátniuk félrenyelést, vénás vérzést, fejsérülést, állficamot, mellkassérülést, bokaficamot, ájulást, gerincsérüléses beteget, újraélesztést igénylő esetet. A kárhelyek olyannyira életszerűek voltak, hogy sokszor a csendes, életveszélyes sérültet meg kellett találni, és zavaró tényezőket – hangoskodást, az ellátást akadályozó résztvevőket – megfelelően kezelni. A versenyzőknek idén jellemzően az elrejtett betegek megtalálása volt nehezebb, de amint tapasztalta egy-egy csapat ezt a típushibát, tanult belőle, a következő kárhelyen már alaposan átvizsgálta a helyszínt.
 
 
 
Nehéz, tehát értékes és hasznos volt
 
„Ígértem, nem lesz könnyű, be is tartottam” – nevettette meg a fiatalokat Dede György a program végén. Hangsúlyozta, hogy ez olyan verseny, amelyen mindenki nyert. „A legjobban mi, akik idősebbek vagyunk, és előbb-utóbb segítségre szorulunk.” Megköszönte a résztvevő fiataloknak és felnőtteknek, hogy a dolgos hétköznapok mellett megtanulták ezt a fontos tudást.
Gyermek és ifjúsági kategóriában a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája – DE AED és Életrevalók nevű – csapatai nyertek. Felnőtt korosztályban Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanárai.
Pihenőévben is gyakorlatban
 
Négy csapat mérkőzött meg Balmazújvárosban a területi versenyen április 18-án a BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskolában. A lelkes diákok csapatai között a legmagasabb pontszámot gyermek korosztályban a helyi Református Általános Iskola (Balmazrefi 7. o. nevű) csapata érte el, az ifjúságiak között pedig a Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola versenyzői.
Négy összetett kárhelyen mérték össze tudásukat a versenyzők, de rajtuk kívül még két csoport is teljesítette a fejlesztő próbatételeket. A Magyar Vöröskereszt Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyén ugyanis két egymást követő évben nem indulhatnak el ugyanazok a versenyzők. A Balmazújvárosi Református Általános Iskola 8. osztályosai és BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola tavalyi csapata azonban jelentkezett a versenyen kívül, hogy tréningben tartsa tudását.
Ebesről és Hajdúszovátról is jöttek
 
Hajdúszoboszlón április 26-án versenyeztek az elsősegélynyújtó csapatok a Kovács Máté Városi Művelődési Központban. Egy középiskola és négy általános iskola (köztük két helyi és egy-egy csapat Ebesről és Hajdúszovátról) teljesítette a kihívásokat a négy balesetet imitáló kárhelyen. A Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Szép Ernő Kollégium csapata nyerte a versenyt, és indulhat a vármegyei döntőben.
 
 
Megtartotta területi versenyét a Vöröskereszt Hajdúböszörményben április 25-én a Bocskai István Gimnáziumban „csapott össze” 9 elsősegélynyújtó csapat; 3 középiskolás és 6 általános iskolás. Öt állomáson (két elméleti, három gyakorlati) kellett bebizonyítani jártasságukat az elsősegélynyújtás ismeretiben. Ifjúsági korosztályban a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium, a gyermekkorosztályban a Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola csapata nyert.
 

A Debrecen területi verseny fotóit Gyarmati Gábor készítette. A teljes fotóriport megtekinthető Facebook-oldalunkon az alábbi két albumban:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.562392086038937&type=3
https://www.facebook.com/media/set?set=a.562404439371035&type=3

 

Országos elsősegélynyújtó verseny
Debrecen területi fordulójának
 eredménylistája 2023
 
Általános iskolai (gyermek) kategória
  1. „DE AED” – Debreceni Egyetem Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Csengő utcai feladatellátási hely
  2. „Svetitség” – Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
  3. „Aranycsapat” – Vámospércsi Mátyás Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 
Középiskolai (ifjúsági) kategória
 
  1. „Életrevalók” – Debreceni Egyetem Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Csengő utcai feladatellátási hely
  2. „Mélység” – Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola,
    Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Óvoda
  3. „Medic Serpentes” – Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium
  4. „Segítők” – Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum
  5. „Mead Team” – Debreceni Egyetem Balásházi János Gyakorló Technikuma,
    Gimnáziuma és Kollégiuma
Felnőtt kategória
  1. „Svetits tanárok” – Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
  2. „Nine Eleven” – Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum 
 
Vármegyei elsősegélynyújtó versenyre továbbjutó csapatok:
 
ÁLTALÁNOS ISKOLA
- Balmazújvárosi Református Általános Iskola (Balmazrefi 7. o.)
- Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája (DE AED)
- Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola (Menták)
- Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – Hajdúszoboszló
- Petritelepi Általános Iskola 7. osztály
 
KÖZÉPISKOLA
-BSZC Arany János Gimnázium és Technikum-Berettyóújfalu (Arany Kezek)
-BSZC Bessenyei György Technikum-Berettyóújfalu (Kisgyermekgondozók)
-BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola – Balmazújváros
-Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája (Életrevalók)
-Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
- Szép Ernő Kollégium – Hajdúszoboszló
- Karacs Ferenc Gimnázium 11.c osztály
 
FELNŐTT CSAPAT
-Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium-Debrecen Svetits tanárok
- Felnőtt csapat Püspökladányból
 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »