Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Elsősegély-bevetésen a debreceni diákok

dátum2018. április 26.

Erős mezőnyben, magas pontszámokkal teljesítettek a csapatok a Magyar Vöröskereszt Debrecen területi elsősegélynyújtó versenyén. A ’kossuthos’ csapatok nyertek: ők képviselik a területet a május 30-i megyei döntőben.

– Folytassátok, tanuljatok, előre! – e szavakkal zárta a Magyar Vöröskereszt Debrecen területi elsősegélynyújtó versenyét a zsűri elnöke, Dr. Borbély Brigitta mentőorvos a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában április 25-én. Mint elmondta, a való életben, amikor esethez riasztják,  az a tapasztalata, hogy a helyszínen semmi nem történik, amíg ki nem érnek. Itt azonban a fiatalok és csapataik hatékonyan ellátták laikus elsősegélynyújtó feladataikat, s ez nagyon biztató élmény.

Parittyakötés készül kisebb bonyodalmak közt: ittas sérültön

 

A verseny a 47. felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny területi fordulója volt. Összesen 10 csapat mérte össze tudását gyermek és ifjúsági korosztályban. A csapatok munkáján látszott, hogy készültek. Erős mezőnyt alkottak, az 1560 pontot lehetett elérni, és szinte mindenki 1200 pont felett teljesített. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának csapatai győztek – mint az elmúlt években is. Ők képviselik a területet május 30-án a megyei döntőben.

 

Vérző sérültek az Újkertben

 

Vérző fiatalokba botlottak a versenyzők az ’Újkerti’ bejáratánál. Kerti parti sikerült félre a baleseti szimuláció szerint. Artériás vérzés, fejsérülés ellátása közben a versenyzőknek kezelniük kellett az egyik felettébb vidám kedvű ittas sérült hangulatváltozásait, és a bogarakat hallucináló drogfogyasztó kreatív, ámde magának vérző sebeket okozó viselkedését. Egy másik kárhelyen széktorony körül hevertek a sérültek. Elsősegélynyújtók csapata sürgött-forgott körülöttük mellkas-sérülést, vérző sebeket látva el. Vezetőjük határozottan irányította őket.

Mellkassérült ellátása

 

A harmadik helyszínen fiatalok futottak egymásnak, s ez balesetek sorát váltotta ki. Újraélesztették az egyik fiatalt, majd nyílt törést, zúzódásnál, vérző sebeknél, epilepsziás rohamnál tették a laikus elsősegélynyújtók dolgát. Mindenütt részletesen elemezték a csapatok munkáját az önkéntes szakemberekből álló zsűritagok, így a diákok nem csak a versenyre készülve tanultak, hanem a helyszínen is. A legkisebb részletekre is figyelniük kellett a verseny izgalma és a rendkívül életszerű sebek, életszerű szituációk között. Megtapasztalták, milyen a való életben egy baleseti helyszín a lelkileg megterhelő és zavaró tényezőkkel. Azt is, hogy ezekben a helyzetekben sem szabad elfelejteni, hogy megbizonyosodjanak a helyszín biztonságáról, vagy gumikesztyűt húzzanak, és megvizsgálják a beteg gerincét, mielőtt megmozdítanák. A 10 csapat helytállt, sikeresen teljesítették az elméleti és gyakorlati feladatokat. Idén sikerült kifejezni minden csoportnak, hogy értékesen teljesített. Tortát, pizzát, gyrost, fagylaltjegyet vagy élménypark-belépőt kaptak.


 

- Most bekötöm a kezét! - De az vonzza a bogarakat! (kikacsintó imitátor)

 

A rendezvény fotói letölthetőek megyei Facebook-oldalunkról:

 https://www.facebook.com/pg/hajdubiharmegye.voroskereszt/photos/?tab=album&album_id=1701695443257826


A képeket Gyarmati Gábor önkéntes készítette.


Eredmények:


Gyermekkorosztály:

1.    Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája – általános iskolai csapat (1435 pont)
2.    DE Kossuth Lajos Gyakorló GÁI Arany János téri feladatellátási hely (1335 pont)
3.    Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda (1283 pont)
4.    Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI (960 pont)


Ifjúsági korosztály:

1.    DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája – középiskolai iskolai csapat (1522 pont)
2.    Tóth Árpád Gimnázium (1437 pont)
3.    Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium (1319 pont)
4.    DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma (1317 pont)
5.    Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium (1277 pont)
6.    Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola (1199 pont)

 

***

Támogatók:

 

Auchan Áruház Debrecen

Franco-Trade Kft.

Gilbert Pizzéria

Don Pepe

Kismandula Cukrászda

Mignon Cukrászda

Tóth Könyvkereskedés

Oli Gyros

Kerekerdő Élménypark

Csoki Max Magyarország Kft.

Ráduly Pékség Kft.

Cousine Fagyizó

Zepter
 

 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »