Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Véradásszervezés:

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. Éves szinten 11–13 ezer véradóeseményt szervezünk. A véradások szervezése mellett a véradók megbecsülése, a lakosság véradásra buzdítása és a véradás ügyének népszerűsítése is a mi feladatunk. A világ első és egyben legnagyobb humanitárius szervezetének (Nemzetközi Vöröskereszt) tagjaként, 1881 óta segítjük a rászorulókat idehaza és határainkon túl.
 

A Magyar Vöröskereszt véradás szervezési tevékenységét az Országos Vérellátó Szolgálattal való szakmai partnerségben végzi. A véradás folyamatában az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai azok, akik leveszik a vért, majd a véradás után elvégzik a kötelező vizsgálatokat és különböző vérkészítményeket állítanak elő. A véradás pontos előfeltételeit is az OVSZ határozza meg szigorú orvos szakmai feltételeknek eleget téve. Az Országos Vérellátó Szolgálatról bővebb információ: www.ovsz.hu

A véradók megbecsülése kiemelten fontos a Vöröskereszt számára világszinten.

Véradók napja

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon sokszoros véradók, véradószervezők és a véradás ügyének támogatóit részesítjük elismerésben. Először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

Véradók Világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon köszönetet mondunk a rendszeres véradóknak, felhívjuk a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítunk, hogy rendszeresen adjon vért. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoport rendszer felfedezőjének születésnapja

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »