Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Rólunk

Üdvözöljük a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének honlapján!
Hajdú-Bihar vármegye az ország negyedik legnagyobb vármegyéje, amelynek területe 6211 km2, 82 települése és 537 268 lakosa van.

Minden országnak, vármegyének, településnek és szervezetnek sajátos történelmi múltja van, melyeket büszkén megőriznek.

Mi is büszkék vagyunk elődeinkre, akik az országban működő  egyletek, szervezetek között vármegyénkben is elindították, és tovább gazdagították a Vöröskereszt emberbaráti szolgálatát, hogy minden korhoz és helyzethez alkalmazkodva segítsünk – lehetőségeink szerint – korszerű módszerekkel és eszközökkel.  

Megemlítünk néhány sajátos megyei emléket, kezdeményezést:
  • A Magyar Országos Segélyező Nőegylet megalakulása után elsőként alakult fiókegylet Hajdúszoboszlón és Püspökladányban.
  • A II. világháború után a szervezetté formálódó Magyar Vöröskereszt főtitkára volt Dr. Kovács Lajos hajdúnánási születésű orvos, aki sokat segítette a Vöröskereszt központi, és később szülővárosa szervezetének szakmai munkáját.
  • Az országban az első lakóterületi kiszállásos véradást megyénkben, Polgáron szervezték.
  • Vármegyénkből, Nagylétáról indult el és vált országos mozgalommá a „Tiszta udvar rendes ház” verseny.
 
A megyének hét területe, 197 alapszervezete, 11168 tagja, 997 önkéntese és 27 munkatársa van legutóbbi statisztikánk szerint. Erre a bázisra támaszkodva látjuk el a vöröskeresztes feladatokat Hajdú-Bihar vármegyében.
2016-ban a lakosság 4,2%-os véradási részvételi arányával, 22566 megjelent donorral  biztosítottuk a betegek vérellátását. Közel 38.940 rászorulónak 40.142.410 forint értékű adományt osztottunk szét.
A régebbi és új hivatásos, illetve önkéntes munkatársak tapasztalataira, kezdeményezéseire építve, új  ötletekkel gazdagítva folytatjuk munkánkat.
***
Világszervezet tagjaként és a törvény értelmében külföldről támogatott szervezet részeként működünk Hajdú-Bihar vármegyében:
A Magyar Vöröskereszt, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének tagja, a 2017. évi LXXVI a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül.

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »