Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Jogi hátterünk

1993. évi XL tv. a Magyar Vöröskeresztről

A Vöröskereszt/Vörösfélhold Mozgalomhoz tartozó nemzeti társaságok tevékenységét – a Magyar Vöröskeresztét is beleértve – az 1949. évi Genfi Egyezmények, azok 1977. évi Kiegészítő Jegyzőkönyvei, valamint az 1986 októberében Genfben elfogadott Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom Alapszabálya határozzák meg. A Magyar Vöröskereszt tevékenységét az 1993. évi XL. törvény szabályozza.

A nemzetközi és a magyar jogszabályok szerint a Magyar Vöröskereszt a magyar hatóságokkal együttműködve, azok tevékenységét kiegészítve segíti a hatóságokat a Genfi Egyezményekben, illetve azok Kiegészítő Jegyzőkönyveiben előírt humanitárius kötelezettségeik teljesítésében.

Magyar Vöröskereszt Alapszabálya

Genfi egyezmények (1949)

I. Genfi Egyezmény
A hadrakelt fegyveres erők sebesültjei és betegei helyzetének javítására vonatkozóan Genfben, 1949. augusztus 12-én kelt egyezmény

II. Genfi Egyezmény
A tengeri haderők sebesültjei, betegei és hajó töröttjei helyzetének javítására vonatkozóan Genfben, 1949. augusztus 12-én kelt egyezmény

III. Genfi Egyezmény
A hadifoglyokkal való bánásmódra vonatkozóan Genfben, 1949. augusztus 12-én kelt egyezmény

IV. Genfi Egyezmény
A polgári lakosság háború idején való védelmére vonatkozóan Genfben, 1949. augusztus 12-én kelt egyezmény

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »