Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Jó hatásait már érezteti a félévszázados elsősegély-verseny

dátum2022. május 27.
Újraélesztethette a megyei elsősegélynyújtó versenyt a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete, hiszen az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt elmaradt a nagy múltú program. 2022-ben felkészülten érkeztek a versenyzők a két év kiesés ellenére. A balmazújvárosi gyermek, ifjúsági csapatok és a püspökladányi Páratlanok nevű felnőtt csoport jutott tovább az országos döntőbe.
 
 
Nincs pardon, az artériás vérzés itt a szívritmusra spriccelt, a nyílt töréstől az epilepsziás rohamig a sérülések, rosszullétek szinte teljesen olyannak mutatkoztak, mint az életben. Ez még nem minden: a baleseti helyzetekben az események is életszerűen peregtek, hiszen az életben is kiabálás, kapkodó, esetleg zavart személyek és egyéb figyelemelterelő tényezők megoldása mellett kell megfelelően mentőt hívni és elsősegélyben részesíteni az embereket. A tanulást, a tapasztalatszerzést is szolgálta a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének elsősegélynyújtó versenye, mely az 50. Felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny megyei fordulója volt. Május 25-én Hajdúszoboszlón, a Megyei Kataszrófavédelem Kiképző és Raktárbázisán összesen hét általános iskolai, 5 középiskolás és egy felnőtt csapat indult.
 
A Magyar Vöröskereszt versenyének célja a kezdetektől, hogy – mint kihívás és látványos, izgalmas megméretés –, motiválja az elsősegélynyújtásra és pontos ismeretei megszerzésére a fiatalokat és a rendezvény híre révén mindenki mást. – A fél évszázados rendezvény a Magyar Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat többi programjával együtt érezteti hatását – jelezte a megnyitón Oláh Miklós, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének alelnöke, a Hajdúnánás Területi Szervezet vezetője. Mások is megjegyezték később, hogy az emberek tájékozottsága, segítőkészsége javult, és nagyobb a segítségnyújtásra való hajlandóság, gyakrabban találkoznak képzett elsősegélynyújtókkal baleset, rosszullét helyszínén. S minden ilyen alkalom sorsfordító, hiszen ha sérülés vagy rosszullét esetén időben megfelelő elsősegélyben részesül a beteg, az az életét mentheti meg, és megelőzi az állapotromlást. Ehhez azonban tanulásra, gyakorlásra és a tudás frissítésére van szükség.
 
Elsősegélyből jeles
 
Gyermek és ifjúsági korosztályban a balmazújvárosi csapatok nyertek; a Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda, a BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola folytathatja a versenyzést szeptemberben az országos döntőben. A Páratlanok névre hallgató püspökladányi felnőtt csapat is képviselheti korosztályát, hiszen jócskán teljesítette az ehhez szükséges pontszámot.

 
Fontos a helyes kommunikáció
 
A gépkocsivezető infarktus szenvedett és lámpa oszlopnak ütközött az autóval. Őt elsőként kellett a gépkocsiból kivenni, újraéleszteni, defibrillálni. A mellette ülő sérültet viszont tilos volt kiemelni, mert nyaki gerinc sérült volt. Egy másik helyszínen gyermektábor résztvevői szenvedtek sokszoros sérülést. Itt az égési, csonttöréses sérülések, az epilepsziás roham, horzsolások, vérzések ellátásáig nem volt egyszerű eljutni. A háttérben elrejtett sérültekről információt kellett szerezni, s ezt csak akkor tudták, ha jól kommunikáltak a résztvevőkkel, akik között beszédhibás és süketnéma szereplő is volt. Ha ez megkésett, a mentőket kellett többször hívni, és az ellátás elmaradt vagy csúszott. A versenyzőknek meg kellett akadályozni azt is, hogy az egyik, az ellátást zavaró imitátor nehogy bekenje olajjal az égési sérült sebeit. – Mielőtt hívod a mentőket, figyelmesen tájékozódj, hány sérültet látsz! – kezdte a tanácsadást az egyik csapat értékelésekor a mentőtiszt. A zsűriző szakemberek ugyanis nem pusztán értékelték, hanem tanították, tanácsokkal látták el a versenyzőket.
– Nagyon összetett feladatok várták a csapatokat, rengeteg sérüléssel, nehezítő körülménnyel. Sokfelé kellett figyelni, a feladatokat jól megosztani a csapattagok között, hogy senki se maradjon ellátatlanul. Igazi csapatmunkát igényelt a feladatellátás. Elengedhetetlen volt, hogy csapattagok jól kommunikáljanak egymással és a sérültekkel vagy más szereplőkkel a kárhelyeken, hisz' tőlük tudhatták meg, hogy máshol is vannak úgymond elbújtatott sérültek, akiket meg kellett találniuk – mondta érdeklődésünkre Zákány Katalin, a Magyar Vöröskereszt megyei elsősegélynyújtó, képzés- és vizsgaszervező koordinátora. – Akadt olyan gyermek, akire olyan nagy hatással volt a felkészülés és a verseny, hogy azt mondta, mentős szeretne lenni. Az imitátorok annyira élvezték a feladatukat, hogy már jelentkeztek az országos versenyre is – fűzte hozzá.

 
***
 
Eredménylista
 
A Magyar Vöröskereszt 50. Felmenőrendszerű Elsősegélynyújtó Versenyének
Hajdú-Bihar megyei döntőjének a csapatok helyezései:
 
 
Gyermek korosztály:

 
  1. Balmazújvárosi Református Általános Iskola és Óvoda
     
  2. Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – Hajdúszoboszló
 
  1. Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája – Debrecen
     
  2. Hajdúböszörményi Bocskai István Általános Iskola – Hajdúböszörmény
     
  3. -Bocskai István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Magyar utcai telephelye – Hajdúnánás
     
  4. Petritelepi Általános Iskola – Püspökladány
     
  5. Középkerti Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – Hajdúböszörmény
 
 
Középiskolai korosztály:

 
  1. BSZC Veres Péter Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola – Balmazújváros
     
  2. -Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium – Debrecen
     
  3. Szép Ernő Középiskolai Kollégium – Hajdúszoboszló
     
  4. BSZC Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája –Püspökladány
     
  5. BSZC Bessenyei György Technikum – Berettyóújfalu
 
Felnőtt korosztály:
-Páratlanok – Püspökladány
 
***


A nyerteseknek és az egész nap megfeszülten dolgozó önkénteseknek, baleseti imitátoroknak tevékenységükhöz méltó ajándékkal köszönhettünk el. Mindezt az elsősegélynyújtás és önkéntesség ügyét fontosnak tartó támogatóknak köszönhettük:
 
Az Országos Elsősegélynyújtó Verseny Hajdú-Bihar Megyei döntőjét támogatták:
 
 


Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága

Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
 
Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság



Baromfiudvar 2002 Kft.





 

 









(Kovács és Szalay Kft.)




 Clock Café pizzéria és panzió




 








 
 




 
Lakfór 2002 Kft.
 
 
 
 
 


 
 
 
 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »