Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Vörös kód január 13-ig – fagyveszélynek kitett embereknek így segíthet!

dátum2024. január 11.

Az extrém hideg miatt érvénybe lépett a vörös kód protokoll országszerte a fagyveszélynek kitettek védelme érdekében. A Magyar Vöröskereszt összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat egy helyen, hogy mire érdemes figyelnie, ha egy hajléktalanon vagy hajlékkal rendelkező, de rászoruló személyen segítene. (Forrás: voroskereszt.hu, Magyar Vöröskereszt felhívása.)
 


 

vörös kód egy speciális figyelmeztetés, amelynek célja a szociális ellátórendszer figyelmének felhívása a kritikus időjárási helyzetnek kitettek életének védelmére. A téli időszakban ez -10 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetében lép életbe. A vörös kód jelzést a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára adja ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzésének figyelembe vételével. A protokoll keretében valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása.

Az ország egész területén január 8. (hétfő) 20:00 órától január 13. (szombat) 8:00 óráig van érvényben a vörös kód, amelynek értelmében a Magyar Vöröskereszt plusz segítséget nyújt az extrém hideg ellen a rászorulók számára. Az utcai szolgálatban dolgozók több körutat tesznek, takarót, hálózsákot és izofóliát osztanak az ügyfeleknek a szokásos forró ital és kiegészítő élelmiszer mellett.
 

Mit tehet, ha ön is szeretne a rászorulónak segíteni?

  1. A kihűléses halálesetek megelőzése érdekében a Magyar Vöröskereszt mindenkit arra kér, hogy aki segítségre szoruló emberrel találkozik a közterületeken, hívja a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot! A diszpécserszolgálatok elérhetősége a lenti táblázatban, valamint ide kattintva elérhető.
  2. Ha az utcán talált ember nem kommunikál, nem reagál, azonnal értesíteni kell az Országos Mentőszolgálatot a 112-es telefonszámon!
  3. Fontos, hogy nemcsak az utcán, hanem a fűtetlen lakásokban élők is veszélyben lehetnek. Bajt jelezhet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve maradt a villany, vagy nem látni a megszokott időben a szomszédot. Ha ilyet tapasztal, kopogjon be az illetőhöz, győződjön meg róla, hogy minden rendben van-e!
  4. Ha adományozni szeretne, elsőként hívja fel a lakhelyedhez közeli vármegyei vagy fővárosi illetékes Vöröskereszt szervezet! Az ott dolgozók tudnak tájékoztatást adni arról, épp mire van szükség. Mivel a vöröskeresztes épületek tárolókapacitása véges, ezért érdemes előre informálódni az aktuális szükségletekről.
     
 
Intézmény
 
Ellátási terület
 
Telefonszám
 
Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálat

Budapest

 
Budapest,

Pest megye

 
1/338-41-86/1
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

(Budai alközpont)

Budapest

 
 
Buda
 
1/338-41-86/2
 
Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete

Nyugat–Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat

Zalaegerszeg

 
Győr-Moson-Sopron,

Vas, Zala megye

 
92/323-000
 
Utcai Szociális Segítők Egyesülete

Közép–Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat

Tatabánya

 
Fejér, Komárom-Esztergom,

Veszprém megye

 
34/511-028
 
Támasz Alapítvány

Dél-Dunántúli Regionális Diszpécser Szolgálat

 
Baranya, Somogy,

Tolna megye

 
72/233-169
 
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Dél-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat

Kecskemét

 
Bács-Kiskun, Csongrád,

Békés megye

 
76/485-582
 
Periféria Egyesület

Észak-Alföldi Regionális Diszpécser Szolgálat

Nyíregyháza

 
Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok,

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

 
42/504-618
 
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület

Észak-Magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat

Miskolc

 
Borsod-Abaúj-Zemplén,

Heves, Nógrád megye

 
46/530-268

Köszönjük önnek, hogy nyitott szemmel jár, és segíti a munkánkat!

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »