Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Számítanak rád: adj vért!

dátum2024. január 11.
– Számomra minden nap egy olyan injekció beadásával kezdődik, amely a donorok által leadott vérből is készül – mondta egy vérzékenységgel élő beteg a debreceni véradóünnepségen. Szerencsések azok, akik egészségesek, és vért adhatnak: hozzájuk fordul 2024-ben is a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete kérve, hogy ragadják meg az alkalmat arra, hogy elmenjenek a településeikre, lakókörzetükbe kitelepülő véradásokra.
 

(Illusztráció, a Magyar Vöröskereszt archív fotója)
 
– Azt hogy itt vagyok és élhetek, azt Önöknek is köszönhetem – többek közt e szavakkal fejezte ki háláját Somogyvári Zoltán hemofíliával élő betegként a debreceni véradóünnepségen 2023. november 27-én,  a magyar véradók napján. Felhívta a véradók figyelmét arra, hogy ez a számukra aprónak tűnő tett nagy hatással van mások életére. Vérükkel életet is ajándékoznak. – Számomra minden nap egy olyan injekció beadásával kezdődik, amely a donorok által leadott vérből is készül – hangsúlyozta. Ezzel és a kezelésekkel napjainkban teljes életet élhet, bár olyan súlyos szövődményekkel kell megküzdenie, mint a korai artrózis.


Somogyvári Zoltán informatikus, hemofíliával élő betegként mondott köszönetet (fotó: Gyarmati Gábor)
 
Kilenc helyszínen várják a véradókat
 
A vérkészítményekkel folyamatosan és átmenetileg kezelt betegek számítanak egészséges társaikra 2024-ben. A vérkészletek biztonságos szinten tartásához vármegyénkben ugyanúgy szükség van a heti 350 egység vérre – azaz ugyanennyi véradóra –, mint más években. Januárban még 9 helyszínen várják a véradókat a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének önkéntesei és munkatársai. Szeretettel kérik a Nádudvaron, Balmazújvároson, Hajdúnánáson, Hajdúböszörményben, Hosszúpályiban, Komádiban, Biharkeresztesen, Derecskén, Nyíradonyban, Hajdúszoboszlón és a települések körzetében élő, dolgozó véradókat, hogy menjenek el a januári véradásokra. Azokat is invitálják, akik még nem adtak vért, de egészségi állapotuk megengedi. Emlékeztetik őket arra, hogy a véradással a donor is jól jár: egy sor vizsgálaton esik át az általa leadott vér – s ezekért a szűrésekért más körülmények között fizetni kell.
 
Kitekintések: több fiatal donorra van szükség
 
2023-ban 13 229 donor jelent meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének véradásain. Szinte ugyanannyian adtak vért, mint egy évvel korábban – egészen pontosan 30-cal kevesebben. Örülnek a szervezők az eredménynek, mert ezt a véradószámot jóval kevesebb véradóalkalommal kellett megoldaniuk 2023-ban, mint más években a Debreceni Regionális Vérellátó Központ kapacitásgondjai miatt.
 A fiatalok szignifikánsan kisebb arányban vettek részt a véradásokon, mint 2022-ben. Tavalyelőtt lényegesen megemelkedett a számuk köszönhetően annak, hogy a Debreceni Egyetem a véradásokért kreditpontokat adott a hallgatóknak. Sajnos 2023-ra megszűnt ez a motiváció.
 Az elmúlt év tapasztalata szerint egyre több ember választja megélhetési gondok miatt a plazmaadást. Még olyan sokszoros véradók is áttértek rá, akik korábban kizárólag önkéntesen kívántak vért adni. Így sokkal kevesebbszer adtak vért, vagy csak az évi egyszeri kötelező véradáson vettek részt, mely a plazmaadás feltétele. A teljes vérből előállított készítmények azonban nélkülözhetetlenek az operációkhoz, és egy sor „vért”, pontosabban vörösvértestet igénylő gyógyító eljáráshoz.
Jellemző véradóhelyszínek a művelődési házak. Közülük 2023 telén több épület bezárt energiatakarékossági okokból, így vesztett igen sok véradóhelyszínt a vármegyei Vöröskereszt.
 
Véradóhelyszínek, véradóbarát munkahelyek kerestetnek
 
Új szervezési stratégiákat, programokat 2024-re is tervez a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete. Véradóhelyszínei kibővítésére is törekszik. Debrecenben a belvárosban keres a hóeleji véradásokat befogadó helyiséget. Ez a program hagyományos a szervezet életében, a donorok számítanak rá.
Beindult a Magyar Vöröskereszt országos véradóbusza. Ezt megigényli a vármegyei szervezet az olyan vidéki véradásokra, amelyekre a kis donorlétszám miatt nem vagy nagyon ritkán szervezhet véradást.
Az önkéntesek, munkatársak nagyon várják, mikor szervezhetnek újra nosztalgia-véradásokat, mikor lephetik meg ajándékokkal és a tisztelet egyéb gesztusaival a véradókat – ehhez támogatókra van és lesz szükségük.
 
Az egyetemistákat szinte tömegesen vonzotta a véradásokra 2022-ben az, hogy kreditpontot ért a jelentkezésük. Sajnos tavaly megszűnt ez a lehetőség. 2024-ben keresi a korosztály motiválásának lehetőségeit a Vöröskereszt Hajdú-Biharban.
A szemléletfejlesztésre, érzékenyítésre nagy hangsúlyt helyez a szervezet. Sok éves tapasztalat, hogy a család nagyon erős értékközvetítő és mintaadó közeg a rendszeres véradás szempontjából. Hajdúböszörményben ezért új díjat alapítottak többgenerációs véradó családoknak 2023 novemberében. A város véradóünnepségén át is adták az első plaketteket egy háromgenerációs családnak. A nagypapa, Rákos Antal immár 120-szoros donor. Tiszteletre méltó példáját hamar követte fia, Zoltán, aki 100-szor adott vért. A fiatal unoka, Lili is csatlakozott a véráramhoz; eddig 3-szor nyújtotta karját, hogy segítsen beteg embertársain. A címet hagyományteremtő céllal hozták létre, és tervezik megalapítását a vármegyei szervezet más településein is.
 
Az első debreceni szívműtéthez ők adtak vért
 
A társadalmi környezetre óriási szükség van az önkéntes véradások szinten tartásához. Vállalatok véradóhelyszínként vagy eseti támogatásokkal segíthetik a véradás- vagy a donorszervezést. Jegyezzük meg, mindez színt is hoz egy cég életébe, hiszen a véradás közösség- és csapatépítő hatású. Pótolhatatlanok azok az állampolgárok is, akik önkéntesként szolgálják az ügyét munkahelyükön vagy lakóövezetükben.


Országos ünnepség Hajdú-Bihar VM-i kitüntetettjei:
1. Tasnádi Réka: TEVA, önkéntes véradószervező
2. Radovan Toman: TEVA debreceni telephelyének vezetője
3. Szatmári Margit: vármegyei véradásszervező koordinátor (Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete)
4. Pánisz László: Pro Vita díjas véradó (Hajdúszoboszló)

Az elmúlt év Véradóbarát Munkahely címét olyan vállalat nyerte el vármegyénkben, amely több, mint 50 éve hathatósan áll az ügy mellett: a TEVA Gyógyszergyár. 1968-ban végezték az első szívműtétet Debrecenben, amelyhez – a vállalat jogelődje – a Biogal Gyógyszergyár dolgozói adtak vért. Ma a TEVA Gyógyszertár Zrt. az örököse ennek a karakteres múltú vállalatnak, és töretlenül örököse a véradással, véradókkal kapcsolatos szellemiségnek is. Kiváló véradóhelyszín. Motiválja, mozgósítja alkalmazottait a véradásra. Anyagi elismeréssel jutalmazza a többszörös véradó dolgozókat. A TEVA vezetők természetesnek tartják, hogy munkaidő-kedvezményt is igénybe vehetnek a donorok. A cég minden évben színvonalas ünnepségen köszönti a véradóit a Magyar Vöröskereszt területi szervezetével együtt.
 
 
A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének
aktuális véradásai 2024. januárjában
 
DÁTUM IDŐPONT TELEPÜLÉS HELYSZÍN Cím
2024.01.11. 12:00-17:00 Balmazújváros Művelődési ház Kossuth tér 18.
2024.01.16. 14:00-18:00 Hajdúnánás Kőrösi Cs. S. Ref. Gimnázium Bocskai u. 29.
2024.01.17. 08:30-14:30 Hajdúböszörmény Polgármesteri Hivatal Bocskai tér 1.
2024.01.19. 14:00-17:00 Hosszúpályi Művelődési ház Debreceni u. 2.
2024.01.23. 09:00-13:00 Komádi Közösségi Ház Fő u. 7.
2024.01.23. 14:30-16:30 Biharkeresztes Művelődési Ház Hősök tere 12.
2024.01.29. 08:00-11:00 Derecske Művelődési Ház Köztársaság u. 107.
2024.01.29. 13:00-17:00 Nyíradony  Művelődési ház Árpád u. 2.
2024.01.31. 11:00-18:00 Hajdúszoboszló Kovács Máté Műv. Központ Szilfákalja u. 2.
 
 
 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »