Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

Közös vállalati véradással ünnepelték a véradás világnapját

dátum2024. június 13.
Ma már segíthetünk azoknak, akiknek baleset vagy betegség miatt vérre van szükségük gyógyulásukhoz, életben maradásukhoz, kezelésükhöz. Ez alapvetően a vércsoportok felfedezőjének, Karl Landsteinernek köszönhetjük. Születésnapja – június 14. – a véradás világnapja, amelyet vállalati véradással ünnepelt idén a Trans-Sped partnereivel és a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetével.

 
 
– Középiskolás koromtól járok vért adni, hogy ha bárkinek szüksége van segítségre, ne ezen múljon, hogy megkapja azt.  Ráadásul nem tudhatom, nekem mikor lesz szükségem vérre. Előre megköszönöm ezzel a tettel azt is, ha a jövőben én kapok vért. Jó érzés így segíteni. – mondta Nyilas Zsolt a Trans-Sped munkatársa június 13-án a vállalat debreceni telephelyén, ahol a cég a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetével szervezett véradást.
 
A véradással az egy nappal későbbi véradásvilágnapot és ez alkalmából a véradókat ünnepelték a szervezők és a donorok. Egyúttal azt is, hogy néhány dl vér adományozásával 123 éve segíthetünk azoknak, akiknek életben maradásukhoz, gyógyulásukhoz vérre, pontosabban vérkészítményekre van szükségük. Karl Landsteiner 1901-ben fedezte fel az AB0-ás vércsoportokat, ezért születésnapján, június 14-én ünnepeljük a véradás világnapját, ezzel tisztelgünk előtte és az önkéntes donorok előtt is.  
 
Példaértékű „Trans-Fúzióban”
 
– A munkahelyi véradások pótolhatatlanul fontosak a véradásszervezésben. A mögöttünk álló években a járvány, és az elterjedt home office miatt lényegesen megcsappantak a munkahelyi véradások – jegyezte meg Szatmári Margit, a Vöröskereszt vármegyei véradószervező koordinátora. Mint elmondta, a Trans-Sped példaértékű segítő szándékkal kezdeményezte a világnapi véradást, és annak szervezésében is részt vett. Ezzel az alkalommal az év egyik legkritikusabb időszakában segítik a vérkészletek szinten tartását, és véradásra buzdítanak mindenkit, aki egészséges, és megteheti, hogy csatlakozik a segítők „vérköréhez”. Naponta 1600-1800 önkéntes véradó jelentkezésére van szükség országosan, a vármegyében hetente legalább 250-300 teljes vért adó emberre, ezért minden véradó esemény kiemelten fontos. Mint megjegyezte, a mögöttünk álló évben Debrecenben más munkahelyek is támogatták érdemben a véradás ügyét, többek közt szabadnappal, ajándékokkal motiválták alkalmazottaikat, hogy nyújtsák segítően karjukat.
 
Közösségépítő jótett
 
A világnapi véradás összesen 31 önkéntes véradó segítségével valósult meg. Közülük négyen első alkalommal adtak vért, de a szervezők örömére két tízszeres véradót és egy huszonötszörös véradót is köszönthettek.
„Komplex logisztikai nagyvállalatként jelentős hatással vagyunk környezetünkre, felelősséggel tartozunk embertársainkért. A társadalmi felelősségvállalás terén a Trans-Sped példamutató szerep betöltését tűzte ki célul mind regionális, mind országos szinten. Az önkéntes véradás egy olyan kezdeményezés, amely során valódi segítséget nyújthatunk és reményt adhatunk a rászorulóknak” – nyilatkozta Fülöp Zsolt, a Trans-Sped alapítója. 
 
Az önkéntes véradásban résztvevő cégek összefogása példaértékű. A nyári időszak kritikus, hiszen a véradói aktivitás a nyári szabadságolások alatt visszaesik, azonban a rászoruló betegek száma ekkor sem csökken. Mivel egyetlen véradással 3 emberen segít a véradó, a világnapi önkéntes véradás alkalmával a Trans-Sped munkatársai véradásukkal összesen 93 ember életmentéséhez járultak hozzá.  
 
A régióban a piaci szereplők szakmai és üzleti együttműködésén túl olyan összefogásokra is szükség van, amelyek embertársaink önzetlen segítését szolgálják, mint például az önkéntes véradás. Az ilyen véradások közös jótékony munkaszünetként és közösségi eseményként is értelmezhetők, amelyek során a résztvevők nemcsak másokon segítenek, hanem önmaguk is gazdagodhatnak azáltal, hogy jót cselekedtek. Az önkéntes véradás nemcsak a betegeknek nyújt életmentő segítséget, hanem a közösség összetartását is erősíti, hangsúlyozva az összefogás és a szolidaritás jelentőségét. A mostani véradás megszervezésével a fő célok mellet közösségépítő és szemléletfejlesztő hatásra is törekedett a Trans-Sped és a Vöröskereszt vármegyei szervezete – tájékoztattak a szervezők.
 
Helybe jött a véradás
 
– Szimpatikus, mert nem kellett elmenni, szabadságot kivenni. Itt helyben, kényelmesen adhattam vért plusz időráfordítás nélkül – jegyezte meg Miklósi Tímea a Trans-Sped titkársági munkatársa, aki először adott vért. Jelentkezett régebben is vért adni, hogy segítsen másokon, de nem volt megfelelő a hemoglobin szintje. Most mindent rendben találtak nála. A véradó egészségét is szolgálja a véradás – válaszolta érdeklődésünkre –, visszajelzést kap állapotáról, hiszen a levett vér számtalan vizsgálaton esik át. Első véradóként vércsoportjára is kíváncsi volt.
 
A fotók megtekinthetőek Facebook-oldalunkon és Galériánkban.
 Fotók: Trans-Sped
 
 
 
 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »