Vöröskereszt

Magyar Vöröskereszt
Hajdú-Bihar Vármegyei
Szervezete

Vöröskereszt
Vöröskereszt

„Óvakodj a hőségtől!” - és vedd komolyan a hőségriadót, vigyázzunk magunkra, egymásra!

dátum2024. július 9.

Vegye komolyan: sok folyadék, azoknak is, akik nem érzik a szomjúságot! A legmelegebb órákban fedett helyen tartózkodjon, kerülje a napfényt, és kerülje a fizikai terhelést. Hordjon szellős ruházatot. Ne sportoljon, csak hajnalban és esti órákban! Figyeljen a környezetére, idősekre, gyermekekre, betegekre – és rosszul lesz valaki a környezetében, kérjen mihamarabb segítséget neki! 
Az országos harmadfokú hőségriasztás miatt vörös kód van érvényben 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig.

 

(fotó1)
 

Így védekezhet ön az extrém hőség ellen!

A szélsőséges időjárás miatt bárkivel megeshet, hogy segítségre szorul, ha nem védekezik a meleg ellen tudatosan. Éppen ezért az alábbi szempontokat tartsa szem előtt!

  1. Ne tartózkodjon 11 és 15 óra között közvetlen napsütésnek kitéve!
  2. Ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, amely folyadék ténylegesen hidratálásra alkalmas, alkoholmentes. Lehetőleg hűs vizet fogyasszon!
  3. A bőrt alig takaró ruhadarabok helyett viseljen szellős, de zárt öltözéket, mellette sapkát vagy kalapot!
  4. A testet nem fedő bőrfelületét óvja magas UV-védelmet biztosító fényvédővel!
  5. Az extrém melegre érzékeny csoportokba tartozó embertársainkra – gyermekekre, idősekre, szabadban dolgozókra, hajléktalan személyekre – ügyeljen ön is!

(fotó2.)

Mit tehet ön, ha segíteni szeretne a melegben rosszul lett embertársának?

Bár a lakosság többségében tisztában van ezekkel a lépésekkel, mégis megesik, hogy valaki a hőártalom miatt rosszul lesz, ezért fontos felismerni időben az intő jeleket. Ha valaki a melegben émelygést, fejfájást, nyaki fájdalmat, zavartságot és gyengeséget tapasztal, jó eséllyel napszúrást kapott! Az arc ilyenkor általában vöröses és az égett bőrhöz hasonlóan száraz tapintatú. Ha felismerte a tüneteket, amint teheti, kísérje az érintett személyt árnyékos, hűvös helyre! Kézenfekvő megoldás lehet az, ha behúzódnak egy légkondicionált bevásárlóközpontba, közhivatalok ügyféltereibe. Fontos, hogy a napszúrást kapott személy mihamarabb igyon hűs vizet! Ezt követően a kinti hőmérsékletnél hidegebb vizes borogatást, például átnedvesített zsebkendőt helyezzen a napszúrást kapott személy ereire, elsősorban a csuklójára.

Súlyos esetben hőség miatti ájulás fordulhat elő, amelyet hirtelen fellépő, akár 40 fokos lázzal, sápadtsággal, fokozott verejtékezéssel és zavartsággal, akár eszméletvesztéssel járó rosszullét kísér, ezt a jelenséget hívjuk hőgutának. Amennyiben ezeket a tüneteket észleli valakin, azonnal hívja a 112-es segélyhívót!

Hajléktalan személy érintettsége esetén bátran hívja a regionális diszpécserszolgálatot, akik a további lépésekben is tudnak majd segíteni! A diszpécserszolgálat elérhetőségeit itt találja!

Vigyázzon magára, vigyázzunk egymásra!


Fotók forrásai: internet,
Fotó1.: Ujszo.com
Fotó2.: hu.euronews.com

 

 

CsakPONTTovábbi híreink

Balmazújváros - Hajdúszoboszló területi elsősegélynyújtó versenye
Április 14.-én került megrendezésre a Balmazújváros – Hajdúszoboszló Területi Szervezet Ifjúsági Elsősegélynyújtó versenyének területi fordulója. A rendezvénynek a hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ adott helyet.
Bővebben »
Közöd!
Gondoltad volna, hogy Magyarországon évente több 10,000 fiatal végez önkéntes munkát? Pincemúzeum-építés Máriakéménden, használt cuccok piaca Miskolcon, élelmiszer-gyűjtés rászoruló gyermekeknek Budapesten.
Bővebben »
Megyei elsősegélynyújtó verseny
Bővebben »

CsakPONTKözelgő események

2020. január 10.
Jól indul az év, ha vért ad! – közelgő véradások
Boldog új évet, bőséget, sok sikert az élet minden terén – kívánják minden donornak a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradószervezői. Nem csak a véradás közérdekű volta miatt örülnek minden donornak, hanem azért is: mert aki vért ad, az maga is egészséges. Az előttünk álló napokban az alábbi helyszíneken és időpontokban várják a mindennapok csendes hőseit az önkéntesek és munkatársak. Hajdúnánáson minden donort ajándékkal is meglepik a vöröskeresztesek.
Részletek »
2020. január 15.
Tudd és tedd az elsősegélynyújtást! – mi megtanítjuk
Közúti és munkahelyi elsősegélynyújtás-tanfolyamok indulnak január végén. Még van hely az érdeklődőknek, akár csak a január 15-i közúti elsősegélynyújtó vizsgára.
Részletek »
2020. január 27.
Készülj a versenyre! - izgalmas, vidám, jó ügyet szolgál!
Pár hónap és indulnak az Országos elsősegélynyújtó verseny fordulói. Érdemes mihamarabb jelentkezni és felkészülni az érdekes, motiváló, közérdeket szolgáló megméretésre, melyet minden évben látványos, élethű és magas szakmai színvonalú gyakorlati helyszínekkel szerveznek meg a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei munkatársai.
Részletek »